Opinion

"Putin's motive to restore Russia to its former glory"

"Putin's motive to restore Russia to its former glory"

Russian President Vladimir Putin overthrew decades of peace and stability in Europe with the unprovoked attack on Ukraine. Experts tell VOA that he is an ideological leader who aims to restore Russia to the status of a superpower it lost after the collapse of the Soviet Union.

Vladimir Vladimirovich Putin was born in Leningrad, now St. Petersburg, Russia in 1952. In 1975, he joined the Russian foreign intelligence service, the KGB, and settled in Germany, before entering politics.

In late 1999, President Boris Yeltsin resigned following a scandal, giving Mr Putin the post of incumbent president in exchange for immunity from prosecution.

Since then he has controlled power in Moscow, winning elections several times, increasingly seen as rigged, evading mandate restrictions and imprisoning, or trying to assassinate his main political opponents, says Michael Kimmage from German Marshall Fund.

"There are many cases of journalists, intelligence officials, or others who have been killed. "They are supposed to have been carried out on Putin's orders, or at least under the command of his subordinates."

Vladimir Putin has cultivated the image of a powerful man with authority and knowledge of everything. This is in line with the ideology of his leadership, says psychology professor Samuel Hunter, while adding that leaders like him see from the past.

"They talk about a time when things were better. They talk about how under their leadership they will return to the era when they had more influence and power. "Putin is a good example of this."

Mr Putin wants Russia to be treated as a superpower again, says Angela Stent of the Brookings Institution.

“Ai beson se pjesa tjetër e botës duhet ta trajtojë Rusinë si dikur Bashkimin Sovjetik. Ai nuk kërkon rikthimin e Bashkimit Sovjetik, por dëshiron të trajtohet si fuqi e madhe, pikëpamjet e së cilës respektohen, që njerëzit të frikësohen nga Rusia dhe të pranojnë se është e drejtë e saj, të shtrijë ndikimin tek vendet fqinje”, thotë zonja Stent.

Analisti Kimmage pajtohet.

“Në sytë e tij, ai është patriot i madh rus. Ai është i përkushtuar për të kaluarën dhe madhështinë ruse, si një forcë motivuese. Sigurisht, pikënisja është dëshira e tij për pushtet dhe tërheqja që kishte nga KBG-ja si një institucion i fuqishëm”, thotë ai.

Pavarësisht ekonomisë relativisht të dobët të Rusisë, zoti Putin është përfshirë në konflikte të mëdha në mbarë botën dhe ka ndërtuar aleanca të forta, që kanë rritur popullaritetin e tij në vend, thotë Elizabeth Shackelford nga Këshilli i Çikagos për Çështje Globale.

“Gjëja kryesore është se ai erdhi dhe me të vërtetë e riktheu Rusinë në një lojtare të madhe në skenën botërore, pas një kohe kur Rusia ishte vërtetë e lënë mënjanë. Ai e bëri këtë duke goditur përtej mundësive të tij”, thotë ajo.

Megjithëse ai ka angazhuar trupat ruse në konflikte brutale, fillimi i një sulmi të plotë ndaj Ukrainës, për shumëkënd ishte befasi për shkak të shkallës së lartë të rrezikut, përfshirë ish-presidentin Barack Obama.

"He was always ruthless. You witnessed what he did in Chechnya. He had no problem suppressing those he saw as a threat. This is not something new. "But five years ago I never thought it would reach this point."

Experts say that since the beginning of the pandemic, Mr. Putin remained alone and more isolated than ever, as he appeared to be taking extreme measures to defend himself in the meetings he had shortly before the attack on Ukraine with some world leaders, who were vaccinated and tested for COVID.

VOA article