Opinion

Here, on the Polish-Ukrainian border, I see nothing but humanism towards refugees

Here, on the Polish-Ukrainian border, I see nothing but humanism towards

Anastasia Lapatina / When I boarded a train from Krakow to Przemysl, a small Polish town near the border with Ukraine, I was expecting to face a humanitarian catastrophe caused by a million people fleeing their homes due to the war. But what I saw was the best of humanity.

As Russia launches a full-scale bloody war against my country, thousands of Ukrainians have fled by train to this railway station. There, they are greeted by a large banner that reads, in Polish and Ukrainian: "You are safe here." Inside, dozens of Polish volunteers offer Ukrainian refugees "everything for free" - food, water, clothes, prepaid phones, housing, legal advice. While I was there, volunteers mingled with the crowds, helping displaced Ukrainians find food, hot drinks, and a place to sit.

"I have never seen anything like this," said a Ukrainian woman in her sixties, bursting into tears. "I was crying from the way they met us. Everything was very well organized at every step. They told us where to go, what to do. I was shocked that they were carrying our luggage as well. It's so touching. "

More than 1.5 million people have left Ukraine in just 10 days, with about 1 million of them crossing into Poland. No specific funding legislation has yet been adopted in response to the effort, but the local government in the Polish Podkarpackie region, which covers about half of the Ukrainian-Polish border, has spent more than € 10 million to date. Meanwhile, the European Commission has said it will allow EU states to use the resources from a large Covid-19 recovery package to help Ukrainian refugees. On Wednesday, the UN launched a $ 1.7 billion appeal to provide assistance to both Ukraine and countries hosting Ukrainian refugees, while the UNHCR is also present, helping to register and provide accommodation for refugees at the Polish border.

Megjithatë, është përgjigja e njerëzve të zakonshëm polakë ajo që ka qenë më befasuese – me më shumë se 90% e polakëve në një sondazh të fundit që mbështesin pranimin e refugjatëve ukrainas në Poloni dhe 65% thonë se janë të gatshëm t'i ndihmojnë ata personalisht.

Në stacion, rreth 20 persona qëndruan në radhë për karta SIM falas. Njëra prej tyre, Viktoria, 30 vjeç, ishte arratisur nga Kharkiv - qyteti i dytë më i madh i Ukrainës, në lindje të vendit. Për të arritur shëndoshë e mirë në stacionin e trenit atje, ajo kishte ecur nëpër tunelet e metrosë nëntokësore të qytetit. Ajo shpëtoi e vetme dhe duhej të linte pas nënën e saj, shumë të moshuar për të udhëtuar. "Barku më dhemb shumë," më tha Viktoria, me zërin e saj të prerë nga lodhja. “Ne kemi pirë ujë në metro, tani të gjithë kanë dhimbje barku.”

Si ukrainase, ndjeva shumë emocione në skenat që kisha përballë. U trondita nga pamja e dhjetëra fëmijëve që luanin me lodra në dysheme, ndërsa nënat e tyre përpiqeshin të mblidhnin gjërat dhe mendimet e tyre, duke kuptuar se çfarë të bënin më pas në një vend të huaj. Pastaj ishte faji - erdha në Poloni nga Franca, ku studiova, ndërsa nëna ime fshihej nga raketat afër Kievit. Megjithatë, vuajtjet e mia nuk mund të krahasoheshin me ato të refugjatëve që pashë në Przemysl.

Më e rëndësishmja, u befasova nga bujaria e vetë polakëve. Që nga fillimi i luftës, mijëra kanë shkuar përtej dhe për të ndihmuar në çfarëdo mënyre të mundshme – duke pritur ukrainasit në apartamentet e tyre, duke i çuar ata në vende ose thjesht duke u dhënë para për të mbuluar nevojat bazë. Restorantet dhe dyqanet anembanë vendit u ofrojnë ukrainasve zbritje, ndërsa çdo shërbim - duke përfshirë trenin që kam marrë - ofrohet falas.

"Unë vetë u habita me sasinë e mbështetjes," tha Nazar, një 30-vjeçar ukrainas që jeton në Poloni për nëntë vjet. Ai tani e kalon gjithë kohën e tij duke ndihmuar refugjatët ukrainas të rivendosen në Poloni. Ai mendon se një nga arsyet e bujarisë polake është pragmatike: Vladimir Putin mund të mos ndalet në Ukrainë. “Nëse nuk e ndihmojmë Ukrainën të mbrohet, Polonia është fqinji i ardhshëm i Rusisë. Polakët e kuptojnë shumë mirë se kjo ka të bëjë edhe me sigurinë e tyre”, tha Nazar.

Një sërë faktorësh mund të shpjegojnë reagimin bujar të Polonisë ndaj refugjatëve të Ukrainës. Në vitet e fundit një numër i madh kanë emigruar në Poloni dhe janë zhvendosur, kështu që ukrainasit nuk shihen si të huaj, por miq. Sigurisht, ekziston fakti i thjeshtë i gjeografisë – qoftë Turqia, që pret 3 milionë refugjatë sirianë, apo Libani që mirëpret mbi një milion, qeveria polake nuk ka zgjidhje tjetër veçse të përshtatet me sfidën. Deri të enjten, Hungaria ka mirëpritur rreth 140.000 njerëz; Moldavia, 97.000; Rumania, 51 000; dhe Sllovakia, 72,000. Më shumë se 100,000 ende shkuan më tej në vendet evropiane që nuk ndajnë një kufi me Ukrainën. Pa dyshim, Polonia do të duhet të mbajë barrën e zhvendosjes së refugjatëve – kur një krizë humanitare është në pragun tuaj, ka pak kohë për diskutim; instinkti për të ndihmuar në vend të kësaj fillon.

Mjerisht, jo të gjithë polakët kanë qenë kaq bujarë dhe ka pasur raporte për dhunë të ekstremit të djathtë kundër refugjatëve jo të bardhë, duke brohoritur "kthehu në vendin tënd" . Sipas raportimeve, tre indianë u rrahën, duke bërë që njëri prej tyre të dërgohej në spital. Por kjo nuk duhet parë si përfaqësuese e përgjigjes së Polonisë dhe dhembshurisë që ata u kanë treguar bashkëvendasve të mi.

Teksa lëvizja nga një dhomë në tjetrën në stacionin Przemysl, ndalova të bisedoja me një grua që ishte dukshëm e shqetësuar. Ajo nuk pranoi të fliste në procesverbal. Djali i saj, i cili dukej rreth shtatë vjeç, u kthye nga unë dhe më pyeti: "A ka mbaruar lufta?" U ndjeva sikur më kishin goditur me grusht në bark. "Do të ndodhë, shumë shpejt," i thashë, butësisht, sikur të kishte ndonjë gjë tjetër që mund të kisha thënë. "Shumë shpejt, të gjithë do të jemi në shtëpi." Djali i vogël në atë moment dukej se më besoi.

*Anastasia Lapatina është një gazetare në Kiev Independent