Opinion

The fine against Veliaj and the real plight of the SMI

The fine against Veliaj and the real plight of the SMI

Sokrat Hoxha / The CEC announced yesterday that it has decided to fine the mayor of Tirana, Erion Veliaj, in what this institution interprets as "conducting activities that are prohibited to take place 4 months before the elections." This decision came after several complaints made by the SMI to the CEC. Although, apparently, the decision seems administrative, in essence the decision has a pronounced political background.

The purpose of the SMI is clear: an attempt to block the mayor Veliaj for the obligations he has to the citizens of Tirana for public works, roads, sewerage, water, construction of houses damaged by 2 earthquakes, as well as many other obligations deriving from his term as elected mayor.

From the beginning it should be noted that there is a big difference between a mandate won as mayor, and that as an MP. Veliaj, as elected by the citizens of Tirana, has obligations for those who have chosen him: for new roads, rehabilitation of old ones, flood prevention, water supply of the capital, construction of schools and kindergartens, for you found families in need, to rebuild the homes of earthquake victims. He is elected and has obligations to the voters, as he was elected to serve the citizens of Tirana, and not to be stuck in his office, because that is what the SMI says. The mandate of the elected is exercised. It is a constitutional, legal and political obligation, which can never be questioned by the CEC, much less by the PD-SMI.

To come to the reasoning of the CEC. In fact, all the works for the reconstruction of the houses damaged by the earthquake in September and November 2019, have started immediately after these national tragedies. Veliaj is not opening the foundations of houses today, 4 months before the elections, but he has opened them 4 weeks after these two great national dramas, where Tirana was severely affected by both earthquakes.
What we see today is the finalization of a work and extraordinary sacrifices of many workers and builders to shelter an hour ago all the victims of the earthquake tragedies, starting in Tirana, Kombinat, Baldushk, Ndroq, Farka and dozens other villages, where people were left in the open air on cold winter nights, and not in houses as far as Lalzi Bay or in the hills around Tirana, where live a good part of those of the SMI who have made the complaint in CEC.

LSI, një subjekt politik që s’i ka thënë ende askush “puna e mbarë”, nuk është se e ka hallin shumë tek ato shtëpi që po rindërtohen nga tërmeti. Mjafton të shikosh programin e tyre politik të prezantuar për zgjedhjet e 25 prillit, për të konstatuar se nuk ka asnjë rresht për tërmetin apo pandeminë. Mjafton kaq për të kuptuar se dramat njerëzore që kanë kaluar dhe po kalojnë të dëmtuarit nga tërmeti, nuk janë fare në fokusin e tyre. Gjithçka bëhet thjesht për të bllokuar politikisht Veliajn, në një përpjekje mjaft të dobët për ta trajtuar atë si një deputet të thjeshtë liste dhe jo si të zgjedhurin më të votuar në shkallë republike, që ka vota si individ më shumë se LSI në të gjithë vendin.

Zgjedhjet janë politike dhe jo vendore. Ndaj është absurde që të përpiqesh të bllokosh punët e bashkisë nëpërmjet ngjizjeve artificiale të fakteve, që në thelb janë vetëm interpretime politike që kanë ndikuar edhe në vendimarrjen joobjektive të KQZ-së.

Gjoba e KQZ ndaj Veliajt, në fakt përpiqet të fshehë një shqetësim serioz të subjektit politik LSI, që është edhe ankimuesja. LSI, muajt e javët e fundit, ndodhet jo vetëm në rënie të frikshme të mbështetjes në elektorat, sipas të gjitha sondazheve, ku LSI është në kufijtë e 2-4%, por edhe përpara një hemoragjie të pandalshme të braktisjes nga ana e anëtarësis së saj.

LSI jo më kot e ka vënë në shënjestër Veliajn, pasi kudo që ai shkon, si drejtues politik për qarkun e Tiranës, thuajse në të gjitha takimet që po zhvillon me strukturat e PS, janë qindra anëtarë të LSI që po largohen nga ky subjekt politik dhe po i bashkohen PS. Ky është shqetësimi real i LSI-së, që po përpiqet të bllokojë Veliajn, nëpërmjet KQZ. Në fakt, kjo përpjekje jo vetëm nuk e ndalon Veliajn dhe ta mbyllë atë në zyrë, por nuk ndalon dot as largimet masive nga radhët e LSI. Veliaj nuk është thjesht kryebashkiak i Tiranbës, por një fenomen i ri politik që ka trazuar jo pak ujrat e ndonjura në të cilat vegjetojnë prej dekadash krerët e LSI dhe PD. LSI dhe PD po përpiqen të bllokojnë frymën e re politike që përfaqëson Veliaj. Tirana do jetë epiqendra e cila do të ndajë fitoren në zgjedhjet politike të 25 prillit. Ja pse LSI dhe PD po bëjnë çmos për të bllokuar Veliajn me anë të gjobave politike. Një mision i pamundur ky, pasi Tirana ka nevojë çdo ditë për punë dhe jo për gjumë.