Opinion

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from screams

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

A speech dedicated to Albanians, the poor, the weak, the rich, the powerful that in a way all connect the fragility of man and the need for God.

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

He is the youngest archbishop on the note, another election by Pope Francis to open the door to the younger generation, an Archbishop who turned 45 just a day before the official start of his pastoral service in his native country, in head of the Metropolitan Archdiocese of Tirana-Durrës.

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

Today in the Cathedral of St. Paul, an Albanian gathered all the poles of politics who stand by the political "enemy", before and after.

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

The speech of Archbishop Monsignor Arjan Dodaj for a new normalcy away from

Fjalimi i plotë i arqipeshkvit Imzot Arjan Dodaj:

“Në këtë Kishë Apostolike mirënjohja ime është për paraardhësin tim Imzot George Frendo, sepse na ka dëshmuar një dashuri të madhe për Kishën dhe të varfërit. I angazhuar për një Kishë në ecje që së bashku me popullin e hynjtë dëshirojmë ta çojmë përpara. Në shërim të Hyjit të Abrahamit që në vendin tonë adhurohet nga besime të ndryshme janë krerët e komuniteteve fetare të cilët sot i falenderoj përzëmësisht për prezencën e tyre.

Të gjithë bashkë ne jemi një mozaik që shprehim që Zoti na bën të jemi vëllezër të gjithë.

Ju përshëndes juve autoritete të nderuara shtetërore zoti President Ilir Meta, zonja Kryetare Lindita Nikolla. Zoti Kryeministër Edi Rama, zonja Linda Rama, kryetarë bashkiak dhe autoritete të ndryshme të jetës publike të vendit tonë që na kujtoni qytetin e njerëzve me të cilët Kisha jeton, shërben dhe e do sepse e ndjen thellë si fushë ku e thërret Hyjin, për të mbjellur shpresën që nuk zhgënjen kurrë dhe paqen që vetëm Zoti dhuron.

Të dashur vëllezër meshtarë, rregulltarë dhe rregulltare, të dashur besimtarë katolike dëshiroj t’ju them atë që Shën Pali thotë në leximin e dytë.

Fort i Dashur që u sjell shërbimin të gjithë njerëzve Jezu Krishti. Po është Jezus Krishti që nga zemra e nxit Shën Palin i cili thotë mjerë unë nëse nuk predikoj Ungjillin. Për këtë arsye iu lutem të gjithëve pa asnjë dallim ndihmomëni mua, Arqipeshkvin tuaj, ndihmoni barinjtë e juaj të shpallin mbi të gjitha Ungjillin. Po ua them të gjithëve pa dallim feje, përkatësie sociale sepse midis nesh ekzistojnë vlera që çdo njeri i arsyeshëm dhe vullnet mirë bashkëndan me dishepujt e Jezusit dhe për këtë arsye dhe në Shqipërinë tonë të dashur është e mundur të kemi një angazhim të përbashkët për mbrojten dhe promovimit e së mirës së personit. Të familjes themelore të formuar nga një babë dhe nga një nënë që është baza e një shoqërie të shëndetshme dhe na jep të ardhmen. Për inkurajimin e brezave të rinj, që të zbulojnë që Toka e Premtuar është kjo në të cilën kemi lindur neve dhe se dielli nuk lind asnjëherë më bukur se këtu. Se sado pak do të hapim perdet që na pengojnë për të parë dritën dhe shpresën që kanë ditur të shohin të parët tanë ashtu siç na e kanë lënë si trashëgimi, ashtu si vetë Zoti hapi në epifaminë e tij duke na dëftuar të birin Jezus.

Këtu sot nuk asnjë të përjashtuar nga ftesa e Jezusit, i cili thotë ejani te unë të gjithë ju që jeni të lodhur prej barrës së rëndë dhe unë do t’ju çlodh.

Jezus sa të lodhur jemi nga zërat që ulërasin, që përçajnë, që akuzojnë, që dënojnë e ndonjëherë edhe mallkojnë duke menduar se kështu mbrojnë drejtësinë, të ardhmen dhe kombin, por Jezusi na thotë Ungjillin për të riun e pasur, e pa dhe e deshte.

Jezus drejtoje vështrimin tënd plot ëmbëlsi dhe dashuri sot, tani këtu, në këtë katedrale, drejtoje dhe na beko Princ i paqes. Bekoje popullin tonë kaq të lashtë dhe njëkohësisht të ri, bekoji të varfërit, të sëmurët, të papunët, edukatorët, mjekët, artistët, gazetarët, përgjegjësit e së mirës së përbashkët e të gjithë neve që të jemi të prekur nga fjala jote e mishëruar, pasi fjalët e tjera dhe ato të mira dhe ato hyjnore i merr era, por fjala jote ajo e mishëruara, ajo është prezenca që nuk kalon, edhe nëse toka dhe qielli kalojnë.

Pour out the Holy Spirit upon those who have known Jesus and let his love lead to being one with him. Deliver from darkness and deception those who seek welfare through corruption, manipulation and abuse of the responsibilities entrusted to them, that the gift of intelligence which God has given them, be in the service of building the Divine city.

Our dear Saint Teresa, let us not forget that we here too can restore the Church and Society by doing small things, but with great love. ”