Opinion

Orban's victory in Hungary adds to the darkness that has gripped Europe

Orban's victory in Hungary adds to the darkness that has gripped Europe

* Timothy Garton Ash

As I stood in a cold, desperate crowd in central Budapest late Sunday night, hearing Hungarian opposition leader Péter Marki-Zay admit defeat in the country's election, my Twitter post on my phone was filled with images of civilians killed Ukrainians in the city of Bucha. Some of them had their hands tied behind their backs. Next to a murdered woman lay a key chain with a pendant showing the yellow stars on the blue background of the European flag. Ukrainian horrors are obviously much worse than Hungarian misery, but both are fatally related.

It is a bitter irony that, as we learn about some of the worst atrocities in Russian President Vladimir Putin's war on terror against Ukraine, Putin's closest ally among EU leaders, Hungarian Prime Minister Viktor Orbán, is being re-elected. partly because he turned it on. Many fight for his political gain. In addition to exploiting all the advantages he has already built in a highly manipulated political system, such as controlled areas and overwhelming media dominance, Orbán won by telling the Hungarians that he would keep them out of this war and that their heat bills would stay low because of his sweet gas deals with Putin.

In his victory speech, the Hungarian leader listed the "opponents" he had defeated. They included the international media, Brussels bureaucrats and Ukrainian President Volodymyr Zelensky, who has sharply criticized him for his opposition to arms supplies and further sanctions that Ukraine desperately needs. So he tells us exactly who his enemies are and friend Putin has rushed to congratulate him on his famous victory.

If the Hungarian six-party opposition coalition, led by Marki-Zay, had won, Hungary would have become a staunch Western ally in the face of Russian aggression, as other Central European countries such as Poland and the Republic are proving to be. Czech. "The Russians are going home!" - sang some young people at the end of that turbulent opposition awakening in Budapest, remembering a slogan from the time of the Soviet occupation of Hungary in 1956. Walking at midnight through the desert of Heroes' Square, I remembered how exactly in that place in June 1989 I had heard a new, seemingly idealistic Orbán calling for the withdrawal of Soviet troops from Hungary. However, now the elderly cynic is categorically refusing to allow Western arms supplies to pass through Hungary, in order to help the Ukrainian army send the Russians home. I wonder what you see when you look in the mirror.

Një qeveri opozitare do t'i bashkohej gjithashtu zyrës së prokurorit publik europian, duke mundësuar ndjekjen e korrupsionit të mirëdokumentuar në përdorimin e fondeve të BE-së. Do të kishte përjashtuar Bankën Ndërkombëtare të Investimeve, për të cilën opozita thotë se është e lidhur ngushtë me regjimin e Putinit. Dhe do të kishte nisur procesin e vështirë të kthimit të Hungarisë në një demokraci të duhur liberale.

Në vend të kësaj, partia Fidesz e Orbanit ka siguruar edhe një herë një supershumicë prej dy të tretash, duke i mundësuar asaj të ndryshojë kushtetutën sipas dëshirës. Çfarëdo garancie të mjaltit që jep në Bruksel apo Uashington, ajo do të vazhdojë të konsolidojë atë që shkencëtarët politikë e përshkruajnë si një regjim autoritar elektoral. Sistemi politik i Hungarisë është tani më afër atij të Serbisë jo në BE, e cila këtë fundjavë pa një fitore të njëkohshme për një tjetër autoritar elektoral nacionalist, presidentin Aleksandar Vuçiç, sesa me atë të një demokracie si Franca, apo Portugalia. Orbán dhe Vuçiq janë aleatë të ngushtë.

Ka pasur dështime të mëdha nga opozita. Gjashtë partitë nuk ishin aq të bashkuara sa duhej dhe kandidati kryesor padyshim që nuk arriti të bindte elektoratin jashtë Budapestit. Në përgjithësi, opozita në fakt humbi votat, ndonëse fitoi disa zona zgjedhore njëdeputetësh në kryeqytet. Por nuk ka asnjë mënyrë në të cilën këto zgjedhje ishin të ndershme.

Kudo që shkova gjatë pesë ditëve të fundit, pashë rrugë dhe karroca të metrosë të suvatuara me postera të financuar nga qeveria që tregonin një imazh të pakëndshëm të Viktor Orbanit pranë sloganit “Të mbrojmë paqen dhe sigurinë e Hungarisë”. Një tjetër poster i kudogjendur tregonte një nënë dhe fëmijë të ri me sloganin “Mbroni fëmijët”. Kjo shpalli një referendum qeveritar të zhvilluar në të njëjtën kohë me zgjedhjet, me pyetje të tilla si “A e mbështesni promovimin e terapisë së ndryshimit të seksit për fëmijët e mitur? (Referendumi nuk arriti 50% të kërkuar të votave të vlefshme.) Media shtetërore promovoi pa pushim një narrativë pro-Orbán, siç kanë bërë për më shumë se një dekadë dhe madje kaluan ca kohë duke fajësuar efektivisht ukrainasit për luftën në Ukrainë. Marki-Zay mori vetëm pesë minuta në televizionin shtetëror për të shpjeguar programin e opozitës. Facebook-u u mbulua me reklama me pagesë që mbështet regjimin, duke vazhduar kështu rekordin e poshtër të platformës për të ndihmuar armiqtë e demokracisë liberale në këmbim të fitimeve të ndyra.

Megjithatë, pasi ka shpenzuar bujarisht në fondet e taksave dhe të mirëqenies për të fituar zgjedhjet, qeveria Orban ka nevojë për fondet e BE-së për të mbushur një vrimë të madhe në financat e saj. Nëse BE-ja nuk është e përgatitur thjesht të pranojë se tani ka një shtet anëtar autoritar, ajo më në fund duhet të vendosë kushte rigoroze mbi flukset e parave europiane që kanë qenë prej kohësh një nga burimet kryesore të pushtetit të Orbanit. Kjo do të thotë vazhdimi i mbajtjes së granteve dhe huave të rimëkëmbjes pas Covid-it, pasi transparenca nuk mund të garantohet nga një regjim që në fakt është ndërtuar mbi përdorimin korruptiv të parave të BE-së. Do të thotë gjithashtu fillimi i mekanizmit të kushtëzimit të sundimit të ligjit që mund të pengojë pjesë të konsiderueshme të financimit nga buxheti i rregullt i BE-së. (Dhe duke mos u mashtruar duke i dhënë Hungarisë shumë para për refugjatët ukrainas, të cilët në fakt tashmë janë zhvendosur në vende të tjera.)

Por këtu qëndron problemi. Përballë dëshmive më të fundit të sjelljes barbare të trupave ruse në Ukrainë, Evropa duhet të shtojë sanksionet e saj kundër Putinit. Kur Orbán u kthye nga samitet e radhës të NATO-s dhe BE-së në Bruksel muajin e kaluar, qeveria e tij u dërgoi një email të gjithë hungarezëve që ishin regjistruar për një vaksinë kundër Covid duke thënë se “u vunë në axhendë propozime kundër interesave të Hungarisë”. Qeveria e tij nuk do të lejonte kurrë që furnizimet me armë të kalojnë përmes Hungarisë në Ukrainë, as sanksione të vendosen mbi 85% të gazit të Hungarisë dhe 64% të naftës së saj që vjen nga Rusia. Në përgjigje të mizorive në Bucha, liderët e BE-së si presidenti francez Emmanuel Macron tani po bëjnë thirrje për më shumë sanksione, përfshirë naftën ruse. “Realistët” e vetëquajtur mund të argumentojnë se Brukseli duhet të qëndrojë i butë ndaj Hungarisë në mënyrë që të mbajë Orbanin në bord për një front të përbashkët mbi Ukrainën.

Europe must now be tough on both the Russian enemy abroad and the Hungarian enemy inside. But can and will he do both at once? Here is another dilemma that this dark and depressing weekend has presented to a deeply shaken Europe.

* Timothy Garton Ash is a Guardian historian, political writer and columnist