Opinion

Two shots in a barrel - and the biggest party in the world started

Two shots in a barrel - and the biggest party in the world started

By Enver Robelli/ "Oktoberfest", the biggest not only beer festival in the world, has opened in Munich. A (somewhat) retrospective reflection

Dieter Rieter tapped the wooden barrel twice and beer began to flow from it. With this symbolic act, the mayor of the city of Munich opened the "Oktoberfest" on Saturday, the biggest merry-go-round in the world, where rivers of the drink produced from dried barley flow. This year's party is the 188th in a row.

For the first time the gates of this festival were opened in the distant year 1810. Then Goethe, the greatest German poet of all time, was alive (here fans of Schiller can get angry, but a beer can calm their nerves) . Goethe is known to have been a passionate beer drinker, his words are often quoted: "Beers make us happy, books make us dizzy!"

"Oktoberfest" is a popular holiday. Where the people are, politicians are not missing either, they mingle among the people, demonstrate closeness, but also steely will to withstand the German national drink. In 1971, a liter of beer cost 2.75 marks. This year, visitors have to pay up to 14.90 euros for a "Mass" (mug).

Festën e madhe të birrës e ka pikturuar nga mesi i viteve 1980-të artisti Michael Mathias Prechtl. Aty shihen si pjesëmarrës revolucionari komunist sovjetik Lenini, shkrimtari revolucionar gjerman Brecht, mbreti bavarez Ludwig II, kush shikon me kujdes e dallon diku edhe një dorë të Hitlerit (një sinjal i artistit se Müncheni ka qenë qendër e lëvizjes naziste).

Mbi krejt këto figura fluturon me një luan bavarez shkrimtari Oskar Maria Graf (me një bukuroshe të zhveshur të cilës një gjarpër i është mbështjellë për trupi). Graf ka qenë një kundërshtar i madh i nazizmit. Më 12 maj 1933 ai botoi në një gazetë të Vjenës apelin: “Digjmëni mua!” - kështu u drejtohej nazistëve të cilët librat e tij i kishin lënë në listën e bardhë, ndërsa kishin nisur të djegin librat e shumë autorëve që i shihnin si majtistë, antifashistë, hebrenj. Përmes Austrisë Graf iku në Amerikë.

Papa e bekon botën me “urbi et orbi”, ndërsa në Bavarinë katolike thirrja më e rëndësishme religjioze është: “Ozapft is” që pak a shumë në shqip i bie: “Urra, u shpërthye…” (fuçia e birrës). Pastaj masat e miletit birrë-adhurues vërshojnë livadhin Theresienwiese në München.

Më 1927 shkrimtari amerikan Thomas Wolfee vizitoi Oktoberfestin. I pëlqente begatia: birrë, biftek dhe biondina pa fund (kështu e shihte situatën amerikani gjermanofil). Ai ishte qejfli. Oktoberfesti i dukej si parajsë. Më 1928 kjo festë gjermane u shndërrua në ferr për Thomas Wolfe. Me mendje të mjegullt nga birra, Wolfe u përfshi në një përleshje brutale. Rezultati: trandje e lehtë e trurit, katër plagë në kokë, hunda dhe disa dhëmbë të thyer. Por Thomas Wolfe kishte humor. Ai shkroi: «Munich almost killed me» (Për pak më mbyti Müncheni). Nënvizoi se në Oktoberfest kishte depërtuar bash në zemrën e vërtetë gjermane: nuk është zemra e poetëve dhe dijetarëve, por një bark i vetëm dhe gjigant. Këtu, vazhdonte ai, hahet, pihet e këndohet në një gjendje bestialisht të turbulluar.

Edhe në vitin 2023 ndër urimet e para pasi të nisë të rrjedh birra ishte ky: “Auf eine friedliche Wiesn” (për një festë paqësore të birrës). Ka nganjëherë vizitorë të “Oktoberfestit” që mendojnë se krikllën e birrës duhet pirë me një gllënjkë (shqipja ka edhe dy sinonime për këtë fjalë: gërrqe dhe hurbë). Ata mendojnë se birrën duhet pirë me grykësi për të respektuar traditat e gjermanëve të Bavarisë. Efekti i keqkuptimeve të tilla vërehet më së largu pas krikllës së tretë (ose të dytë): birrëpirësit fillojnë t’i merren mendët dhe t’i dridhen këmbët dhe tani ekziston rreziku që respektin ndaj kulturës lokale ta shpreh me një vjellje nëpër rrugët e pastra të Münchenit. Në këtë festë popullore edhe për të tillët ka mirëkupim. Ju bën vaki edhe gjermanëve. Ata në raste të tilla mund të këndojnë këngën e këngëtar-poetit Wolf Biermann, e cila përmban këto vargje: “Jetzt wird mir leicht, das Dunkel weicht” (Tash jam lehtësuar, terri është larguar).

Oktoberfest" has its own rules. Men dress in leather pants (Lederhose), women in Dirndl, a traditional dress that, especially during the beer festival, is tightened and tightened and tightened so much by some women with the sole purpose: to emphasize certain parts of the body.

Because "Oktoberfest" for Germans is not only a beer festival... The most important thing: the city of Munich, this whole attractive toll brings more than one billion euros every year.

The joy and happiness of the visitors cannot be measured in words.