Opinion

How far can the global stagflation of 2022 go

How far can the global stagflation of 2022 go

The double blow of the pandemic and the war has caused inflation to rise worldwide. According to an analysis by the prestigious Financial Times magazine, Stagflation - also known as double inflation - may now be present in world economies. Contrary to experts' predictions that 2022 would be a period of strong economic recovery and that businesses would return to full operation after Covid. But these predictions were made regardless of the Russian occupation of Ukraine. Now economics experts are more skeptical.

What is Stagflation?

Stagflation refers to a recession-inflation situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows down and unemployment remains consistently high. The prospect of a return to stagflation raises fears among policymakers because there is little cash to address it. Raising interest rates may help lower inflation, but raising borrowing costs would further slow economic growth.

Can we go back to the bad days of the '70s

Many experts compare the current economic hardship to the 1970s, when the Arab oil embargo helped create a prolonged period of economic hardship. Inflation rose to double-digit rates and economies around the world stalled. But many other analysts and economists say they do not expect a repeat of the bad days of the 1970s - a decade of economic scourge that has hurt both families and businesses. Inflation is not yet as high as it was then; more central banks are independent; and fiscal support is protecting the most vulnerable.

Por parashikimet duken të ftohta. Konsensusi tani është që rritja ekonomike globale të jetë mesatarisht vetëm 3.3 për qind këtë vit, nga 4.1 që pritej në janar, para luftës. Inflacioni global parashikohet në 6.2 për qind, 2.25 pikë përqindjeje më i lartë se parashikimi i janarit.

Frika nga stagflacioni

Stagflacioni ka shumë rëndësi sepse pak ekonomistë bien dakord se si ta ndalojnë atë pasi të ketë filluar. Ai gjithashtu shkakton dhimbje të mëdha, potencialisht afatgjatë për bizneset dhe klasën e mesme dhe familjet me paga më të ulëta.

“Në aspektin ekonomik, rritja është në rënie dhe inflacioni është në rritje”, thonë analistët.

Lufta në Ukrainë dhe rritja e çmimeve

“Efektet e luftës po ndihen në mbarë botën pasi rritja e çmimeve të energjisë dhe ushqimeve po ndikon më të cenuarit, veçanërisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme”, tha David Malpass, president i Bankës Botërore.

Por ekspertët shpjegojnë se tronditja ekonomike e luftës po ndihet më së shumti në Evropë, veçanërisht në ato vende që varen shumë nga nafta dhe gazi rus. Rajoni evropian në tërësi është shumë i cenueshëm ndaj ndërprerjeve të furnizimit me energji, me 40 për qind të gazit të BE-së që vjen nga Rusia. Shumë ekspertë janë duke paralajmëruar se një ndalim i BE-së për gazin rus do të shkaktonte një nga tërmet në ekonomi.

"Economic data have often disappointed expectations and growth this year may be slower than forecast and inflation may be higher than expected," said the International Monetary Fund.