Opinion

The world of work is full of sacrifices! Young people today talk until 3 in the morning, but are not available to work

The world of work is full of sacrifices! Young people today talk until 3 in the

An Italian entrepreneur, Flavio Briatore in an interview with Corriere della Sera expressed regret for the attitude of some young people who are unwilling to work.

"They are looking for work in the hope that they will not find it, and all the blame lies with their citizenship income, which has become their real ambition," says Briatore.

Flavio Briatore, 72, finds himself in the position of many other restaurant managers who are trying to find waiters and chefs for his businesses, but hard.

"I have about twenty businesses between Italy and abroad: I have no problems recruiting staff in Dubai, I have no problems in Saudi Arabia. There are problems in Italy, in England and to some extent in France. In England more because of Brexit, in Italy mainly because of citizenship income, which has turned into the real ambition of young people. The first question I hear from many guys during interviews is if they can have the weekend break. "I do not even consider it here, I do not want to see it anymore."

Briatore, is it not legitimate to learn about working conditions - hours, wages - in choosing a job?

"Yes, but if a guy applies to work in the restaurant business, he will not have the weekend for free. The point is that boys aspire not to work, to get citizenship income. In my time the ambition was to become an employee: now it is to receive the subsidy ".

But it is not so for everyone…

"No, there are good guys and they also have a career. With me, if you are good, you join an international group that makes you grow. But many do not want to sacrifice themselves, are obsessed with social media and think this is the reality. They chat until 3 o'clock in the morning, but are not available to work. "I have senior executives who always answer on their cell phones."

Por a nuk mendoni se disponueshmëria shumëvjeçare është e gabuar? Nevoja për një ekuilibër më të mirë midis punës dhe jetës private doli nga pandemia, veçanërisht në sektorë kërkues si ushqimi.

“Sigurisht, ka momente në të cilat njeriu mund ta lejojë veten të shkëputet, por nëse ke përgjegjësi ose një rol të caktuar në disa situata, duhet të jesh aty. Restorantet janë të hapura në mbrëmje, fundjavë dhe pushime. Kjo nuk mund të ndryshohet. Bota e punës është një botë sakrificash. Nëse do të bësh diçka në jetë, duhet të bësh sakrifica”.

Ndoshta këta të rinj kanë prioritete të tjera dhe nuk janë të gatshëm të sakrifikojnë mbrëmjet dhe fundjavat për paga që ndonjëherë mund të jenë shumë të ulëta në këtë sektor. Konceptimi i tyre për një "frymë sakrifice" mund të jetë i ndryshëm nga ai i gjeneratave të mëparshme, nuk mendoni?

“Ne nuk mund të ndryshojmë të gjithë sistemin e punës për fëmijët që nuk duan të punojnë. Unë jam ai që paguaj mirë dhe që i paguaj të gjithë. Me mua kontrata bazë fillon me 1800-2000 euro neto në muaj. Praktikanti paguhet gjithashtu. Kushdo që hyn në grupin tim trajnohet, merr kurse, paguhet. Dhe nëse je i mirë rritesh, ka nga ata që marrin 4-5-10 mijë euro e më shumë. Por problemi është se fëmijët e kanë humbur vlerën e punës së tyre: si i ri kam mbledhur mollë për dy qindarka dhe e kam bërë me pasion. Tashmë qëllimi është e kundërta, të mos punohet. E përsëris: faji i të ardhurave të shtetësisë, një katastrofë e vërtetë. A e dini cila është zgjidhja?”.

Cila?

"To be suspended from April to October, so that Italy, a country with 7,000 kilometers of coastline that flourishes in tourism, does not find itself without seasonal workers. However, those who are good immediately find a stable job. I would keep my citizenship income only for families in need, but I would block it for young people. Reduce the tax wedge. If the state receives less taxes, employees are left with more income. This would help, maybe even young people would find more motivation. "I hope they find their passion for work again, they must love what they do."