Opinion

Does the DP have credibility with the internationals for anti-corruption?

Does the DP have credibility with the internationals for anti-corruption?

By Plator Nesturi

Finally, the chairman of PD Basha presented what he described as anti-corruption packages. It seems that the strategy of the opposition to be in the focus of the media is in a fragmented way and what is an electoral program, or in itself everything is a rushing work of experts to give birth to a whole thick program. Once in this rush to have an electoral material, there seem to be gaps or contradictions which devalue the whole. Initially, the leader of the opposition, in the anti-corruption preamble, begins to address the issue of business fines and the fact that there are many inspection groups that take physical time from business. For this Basha promises that if he comes to power he will make a one-year moratorium where no fines will be given, for any business, and after a year will completely reform the tax system and reduce to 15 percent tax audits. Starting from the end of the case, it can be said that the numerous groups of controls from different institutions, of course, are an exaggeration and should be reduced to a summary, and of course this requires intervention for good coordination and integration of groups by the authorities with it. high state finances. However, this is an internal organizing process.
The issue differs significantly for the rest of what Basha says about the program. Firstly, because this is not about anti-corruption, as it is eloquently placed in the title of his conference, but it is about fiscal reforms, which is basically something else. On the other hand, the promise of a one-year moratorium on the abolition of fines for businesses is merely an electoral promise. A promise that has to do only with fabricating every lie to get as desperate a few extra votes and that in itself does not count any figures to serve the economy. Although this is not the first time that Basha will not know about the figures as he promises, while many economic experts, including Selami Xhepa, as one of the best economists that the DP has had, have described its program as utopia and that even, creates in the first year if the DP comes to power, a financial hole of 800 million euros deficit. Secondly, while Basha declares that during this year that there will be no fines, he will change the entire tax scheme which will affect all institutions dealing with the tax issue. So, what is read under the lines is that there will be a deep storm in these institutions, until their dissolution and that means a large number of dismissals and dismissals of employees. Basha himself and DP leaders have called SP inspectors militants while articulating their accusations on the tax issue. And this in itself seems to be the scheme of mass removal to replace them with PD militants. But while they are with the status of civil servant and dismissal will be done selectively. This will bring another handicap that will cost the state budget in new figures. Court decisions to compensate dismissed employees in violation of their status will lead to a figure of hundreds of millions of euros in additional payments by Albanian taxpayers.

E parë në këtë prizëm, e gjithë çka propozohet nëërmjet gojës së Bashës është thjesht një lëvizje boshe për efekt votash, që po të bëhet thjesht do të rëndojë faturën e dëmit. Nëse kthehemi pak në kohë, ndërsa PD paraqiti programin ekonomik dhe u kritikua se vetëm me premimin e uljes së taksave pa kriter, ekonomia shqiptare do të ndodhej në një gropë financiare prej 800 milionë eurosh, nga Basha dhe eksertët e PD që e mbrojtën në media këtë program, theksohej se këto boshllëqe të krijuara do të rikuperohen paratë që do dalin nga lufta kundër korrupsionit. E pra, vetëm nga shembulli i mësipërm, ku në emër të antikorrupsionit hiqen gjobat për një vit, ku shpërbehen institucionet tatimore dhe nga heqja e punonjësve do të paguhen para shtesë nga vendimet e gjykatave, shihet qartë, se paratë jo vetëm nuk gjenden për të mbuluar boshllëkun nga ulja e taksave, por gropa thellohet edhe më tej nga këto ide pa plan dhe prej abuzivismit të pritshëm ndaj punonjësve. Fakti se sa është angazhimi i PD për të luftuar korrupsionin mund të dëshmohet nga qëndrimet që ka ndaj reformës në drejtësi dhe së fundmi me rastin Dvorani, i cili u vlerësua nga Departamenti Amerikan i Shtetit si një ndër 12 personalitetet e luftës kundër korrupsionit. Qëndrimi dhe akuzat ndaj tij nuk reshtën as pas këtij vlerësimi, çka në vetvete e rivendos në dyshim besueshmërinë e PD tek SHBA dhe partnerët ndërkombëtarë nëse mund të bashkëpunojë me opozitën në çështjen e vijimit të reformës në drejtësi dhe në luftën ndaj korrupsionit. Të gjitha këto, në programin antikorrupsion që prezantoi Basha mungonin. Nuk kish asnjë pikë të vetme të koordinimit dhe bashkëveprimit me institucionet e reja të drejtësisë ndaj korrupsionit dhe madje, ish harruar që ka dhe një Kontroll të Lartë të Shtetit , i cili është pjesë e rëndësishme e betejën ndaj korrupsionit. Në vend të tyre, antikorrupsioni i PD katandiset vetëm në heqje gjobash. Vizion i ngushtë, dhe me sa duket dhe rezultati i ngushtë në prerje.

* Tiranapost.al.