Opinion

Is religion the new dividing line between Russia and the west?

Is religion the new dividing line between Russia and the west?

By Tony Barber

I believe that many people did not escape the message of Pope Francis last week, in the framework of the World Day of Grandparents and the Elderly. Francesco did not blame Vladimir Putin for causing violence in Ukraine ("A pope never appoints a head of state," he said last month).

He did not criticize Patriarch Kirill, the head of the Russian Orthodox Church, for supporting Putin's occupation. However, two weeks ago, the Pope of Argentine descent spoke an uncompromising language against the war. Francesco said the atrocities in Ukraine, attributed to Russian forces, remind us of the Rwandan genocide of the 1990s.

He also warned Cyril not to become "Putin's personal priest." These comments provoked a sharp reaction from the Moscow Patriarchate, which only highlighted the fact that Putin's war in Ukraine has highlighted the strong differences between the Roman Catholic Church and the official Russian branch of Orthodox Christianity.

How different things looked in 2016, when the Pope and Cyril held talks and hugged each other in the Cuban capital, Havana. It was a truly historic meeting, the first between the leaders of the Catholic and Russian Orthodox institutions, since the establishment of the Moscow Patriarchate in 1589.

But now Francesco has canceled a second meeting with Cyril, which was scheduled for June in Jerusalem. The division between the 2 religious leaders, could not be greater than that. What does this tell us about how war is also mixing religion into Russia-West geopolitical rivalry?

First, it should come as no surprise to us that the Russian Orthodox Church - with the exception of some very courageous low-ranking priests - is strongly positioned on Putin's side. As in other Orthodox countries, religious belief in Russia has deep historical ties to national identity and state authority.

Por elementi i dytë më e rëndësishëm, është se nën udhëheqjen e Kirilit, hierarkia e Kishës Ortodokse po merr anën e Putinit, dhe po argumenton se Rusia po e mbron Krishterimin Ortodoks ndaj një Perëndimi të pafe dhe të degjeneruar. Kjo është më shumë se sa një propagandë e thjeshtë. Për Kirilin, ajo është një kauzë e shenjtë.

Për Putinin, është një projekt politik, nga i cili sipas tij do të fuqizohet tradita e gjatë ortodokse, duke ushqyer një qytetari patriotike dhe të bindur. Në një artikull për NewStatesman, Rouan Uilliams, Kryepeshkop i Kanterbërit në Angli në vitet 2002– 2012, shkroindër të tjera:”Vladimir Putin e sheh veten si protagonist në një betejë për mbijetesën e një kulture integrale të krishterë, ashtu si Shteti Islamik, e sheh veten si mbrojtës të pastërtisë kulturore islame”. 

Patriarku Kiril i Moskës, e bëri këtë të qartë gjatë një predikim të jashtëzakonshëm të mbajtur më 6 mars, një ditë para fillimit të Kreshmës Ortodokse. Ai e konsideroi fushatën ushtarake ruse në Ukrainë si një luftë për të mbrojtur qytetërimin ortodoks kundër degradimit moral perëndimor, ku marshimet e homoseksualëve në rrugë, u veçuan si një nga simptomatkryesore.

Në qëndrimin e tij, Kiril frymëzohet nga disa rusë të famshëm nga i gjithë spektri i historisë cariste dhe sovjetike. Pjotër Tolstoi, stërnipi i Lev Tolstoit, autor i romanit të famshëm “Lufta dhe Paqja” (dhe një pacifist i zjarrtë në jetën e tij të mëvonshme), deklaroi në një intervistë për një gazetë italiane se Rusia duhet ta “de-nazifikojë plotësisht Ukrainën”, dhe të mos e ndalë luftën derisa forcat e saj të armatosura rusë të kenë arritur në kufi me Poloninë.

Then there is Vyacheslav Nikonov, the grandson of Vyacheslav Molotov, the foreign minister under Joseph Stalin, and a man with a lot of blood on his hands during the great purges of the Soviet Union during the 1930s. holy, and we must win it, "Nikonov said recently.

This is the kind of hyperbole we are used to in the Vladimir Putin era. However, the tensions caused by religion between Russia and the West are real. On Friday, Cardinal Pietro Parolin, Vatican Secretary of State, said Western arms supplies to Ukraine's self-defense were also justified by the Church's doctrine of "just war," an argument that would surely be expected. bad in the Kremlin.

Originally published on bota.al