Modë

Iconic fashion journalist Andre Leon Talley dies at 73

Iconic fashion journalist Andre Leon Talley dies at 73
Fashion icon and former Vogue editor André Leon Talley has died at the age of 73.

"It is with great sadness that we announce the passing away of André Leon Talley on January 18, 2022 in New York," the statement said.

Iconic fashion journalist Andre Leon Talley dies at 73

The cause of his death was not made known.

"Over the past five decades as an international icon Talley has been the trustee of Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso and he had a penchant for discovering and educating young stylists. His line appeared in Vanity Fair, HG, Interview "Ebony and Women's Wear Daily and he was the editor of Numero Russia," the statement continued.

Talley ishte një gazetar amerikan i modës i njohur për punën e tij në formimin e Vogue të SHBA-së dhe modës në tërësi. Ai ishte drejtor i lajmeve të modës të revistës nga viti 1983 deri në 1987 dhe drejtor kreativ i revistës nga 1988 deri në 1995. Më vonë u bë kryeredaktor, post që e mbajti deri në vitin 2013.

Iconic fashion journalist Andre Leon Talley dies at 73

Në vitin 2014, ai u emërua drejtor artistik i Zappos Couture dhe ka qenë në Bordin e Administratorëve të Kolegjit të Artit dhe Dizajnit Savannah që nga viti 2000.

Talley iu dha çmimi ‘’Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres’’ nga Republika Franceze në vitin 2020 dhe çmimi i Guvernatorit të Karolinës së Veriut për letërsinë në vitin 2021. Ai ishte një anëtar i vjetër i Kishës Baptiste Abisiniane të Harlemit.

In 2017, director Kate Novack released a documentary, "The Gospel According to Andre", about the style legend - from his modest upbringing to his rise to the top of the fashion industry.

Tiranapost.al