Lajme nga Bota

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they be waiting for America next summer?

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

The evacuees who left Afghanistan a year ago, waiting to be resettled in the USA, remain in Albania and in oblivion. A 21-year-old student didn't realize at the time that he boarded the wrong plane from Afghanistan.

He or any of the 780 other Afghans who were with him and are still with him, did not know then what they know now. What he (and others) knew last August was that after the return of the Taliban to power and the chaos of the US withdrawal from Afghanistan, an escape was an escape. An evacuation plane was an evacuation plane. A safe place was a safe place. And it still is. Of course. On the mild and sun-drenched coast of the Adriatic Sea, in a small European nation more than 4,000 km from home where – unlike much larger countries – the Albanian government and community welcomed the Afghans with open arms. But a year after the valiant efforts of so many helped tens of thousands of Afghans flee their country as their government collapsed, much more has become clear.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

First, an evacuation was not necessarily a path to shelter in the United States, as many expected. And it may never be for the thousands of evacuees the government estimates boarded charter flights in their escape and landed in other countries such as Albania, the United Arab Emirates, Iraq, Mexico, Greece and Uzbekistan.

Albania was one of the first countries to open its doors to Afghans when the Taliban seized power on August 15, 2021. Within hours, Prime Minister Edi Rama had announced to the world that the Balkan nation would serve as a 'transit country' and host Afghan evacuees. .

The Biden administration, which faced strong criticism for how it ended the US war in Afghanistan and failed to evacuate many of its Afghan allies, says it never promised to provide shelter for all. That response did not sit well with the evacuees and their supporters, who claim that President Biden said the United States would not abandon its Afghan allies.

The most important factor in determining which Afghan evacuees found fast tracks to the United States was not the strength of their ties to the US. No. It was whether they got to board what government officials call a 'gray tail' - a US military aircraft - versus a 'white tail' - a commercial or leased aircraft; so a normal plane.

Most of those Afghans who boarded the 'white tail' did not land on US bases. They landed in other countries.

A university student and his brother are sitting in their hotel room at Rafaelo Resort in Shengjin, Albania, where they have been staying for almost a year.

For the student, his siblings and hundreds like them were sent to Albania, a country they had never heard of. For almost a year, they have lived in a hotel in Shengjin, a tourist town with a long, wide stretch of sand on Albania's northern coast, just over an hour's drive from the capital, Tirana.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

'The food is good and the room is good,' said the student, whose brother had worked for the Americans and who spoke on condition of anonymity to protect relatives in Afghanistan from possible retaliation by the Taliban. 'But we are in a psychological prison because we don't know what will happen.'

Afghanistan was not Albania's war and Albania was not a destination for fleeing Afghans.

During its 20-year war in Afghanistan, the US government had spent trillions of dollars to build a government, civil society and armed forces in the Central Asian country. It had deployed about 800,000 US troops and thousands of other government workers and contractors.

Vëllai i studentit kishte shërbyer si përkthyes për Forcat Speciale të SHBA-së dhe u bë shtetas amerikan. Motra e tyre drejtonte një shkollë vajzash të pakicës fetare Hazara, e financuar nga paratë e ndihmës së huaj. Dhe familja kishte përfituar nga idealet dhe institucionet liberale që solli Amerika.

Studenti nuk e mban mend më një Afganistan pa Amerikën. Dhe Amerika është vendi ku ai – dhe shumë nga të evakuuarit e tjerë, të cilët kishin punuar për organizatat amerikane, kishin studiuar në universitetet amerikane ose kishin marrë trajnime të financuara nga qeveria amerikane – menduan se po shkonin.

Si një nga vendet anëtare më të vogla dhe më të varfra të NATO-s, Shqipëria dërgoi pak më shumë se 4100 trupa gjatë 20 viteve në Afganistan. Por në fillim të evakuimit të udhëhequr nga SHBA, kryeministri shqiptar Edi Rama tha se vendi i tij, një aleat i vendosur i SHBA-së, ishte i përgatitur të mirëpresë mijëra afganë të larguar.

“Shtetet anëtare të NATO-s duhet të kujdeseshin për njerëzit që ishin aty dhe që punuan për ne, besuan në atë që po bënin atje dhe u rreshtuan me atë që donim të gjithë për të ardhmen e Afganistanit,” tha Rama në një intervistë këtë muaj. “Dhe 30 vjet më parë, sinqerisht, ne ishim si afganët. Po arratiseshim dhe kishim nevojë për strehim dhe e gjetëm atë strehim.”

Brenda pak muajsh, Shqipëria kishte marrë rreth 2500 afganë.

“Është një hotel i mrekullueshëm”, tha kryeministri shqiptar Edi Rama. “Por është ende një burg i artë për ta.”

Organizatat evakuuese prisnin që Shqipëria të ishte një ndalesë, një platformë e përkohshme uljeje, ndërsa të evakuuarit do të vlerësoheshin dhe do të dërgoheshin në SHBA.

“Duke pasur parasysh bisedat tona me Departamentin e Sigurisë Kombëtare, mendonim se do të qëndronim në pritje në Shqipëri vetëm dy javë”, tha Jason Kander, një veteran i Afganistanit dhe ish-sekretar i shtetit të Misurit.

Rama, i cili fillimisht kishte thënë se Shqipëria do të shërbente si 'vend tranziti për një numër të caktuar emigrantësh politikë afganë që kanë Shtetet e Bashkuara si destinacionin e tyre përfundimtar', tha më pas se nuk kishte pasur kurrë një afat kohor të rënë dakord për nisjen e afganëve në Amerikë.

Megjithatë ai e kishte vendosur që herët se nuk do t'i dërgonte në një kamp refugjatësh. Ai donte t'u jepte dinjitet dhe qetësi. Donte t'u jepte atyre 'atë që ne donim kur ishim afganë një herë e një kohë', është shprehur kryeministri shqiptar.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

Rafaelo Resort, një vendstrehim me pesë ndërtesa, me tre pishina që mund të strehojë 2,300 të ftuar, tha se do të strehojë shumicën prej tyre. Akomodimi ishte i kushtëzuar. Rafaelo nënshkroi marrëveshje me organizatat jofitimprurëse dhe filialet amerikane që sollën afganët në Shqipëri, ku secili grup u zotua të mbulonte dhomën dhe bordin për të evakuuarit e tij për një tarifë ditore prej rreth 30 dollarë për person.

Organizatat varionin nga Vital Voices e themeluar nga Hillary Clinton deri te National Endowment for Democracy, Fryma e Amerikës aleate me ushtrinë e SHBA-së dhe madje edhe FIFA.

Deri në dhjetor, 485 nga 657 dhomat e Rafaelo-s ishin zënë nga më shumë se 1,700 afganë, tha Bledar Shima, menaxheri i përgjithshëm i hotelit. Hoteli u shndërrua si një komunitet i tyre.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

Fëmijët luanin futboll. Familjet shëtisnin në trotuarin e zbrazët dhe bënin pazar në Lezhë.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

Studenti i cili ndante një suitë me vëllain, motrën dhe kunatën e tij, lidhi miqësi me të rinj të tjerë afganë. Organizata të ndryshme ngritën një klinikë shëndetësore, si dhe shërbime edukative dhe këshilluese në katin e parë të hotelit.

Për një kohë, Rafaelo ishte thjesht një lehtësim. Afganët atje u kishin shpëtuar talebanëve. Ata kishin ushqim, strehim dhe siguri.

Një e evakuuar në të 20-at filloi t'u mësonte fëmijëve në hotel se si të bënin skateboard. Artistët kanë punuar në murale. Mësuesit dhanë mësim për fëmijët e evakuuar dhe të rriturit. Dhe disa sipërmarrës të kuzhinës filluan të shesin ushqime të përgatitura në qytet.

Por kaluan muaj dhe askush në Rafaelo nuk dukej se po kujtohej për jetën e tyre të re në Amerikë.

Më pas, në dhjetor, Departamenti i Shtetit nxori lajmin: Kushdo që u largua nga Afganistani para 31 gushtit dhe po priste në Shqipëri ose në një vend tjetër, do të përfshihej në Operacionin Aleatët Mirëseardhje – që do të thotë se ata kishin të drejtë për rivendosje në SHBA.

Por lajmi vlente vetëm për një pakicë afganësh që qëndronin në Hotel Rafaelo. Shumica ishin larguar nga Afganistani me fluturime çarter pas 31 gushtit – kur fluturimet ushtarake nuk ishin më një opsion. Nëse do të dëshironin të vinin në Amerikë, ata do të duhej të provonin fatin e tyre përmes sistemit kompleks dhe të prapambetur të imigracionit ose programit të refugjatëve në SHBA.

Papritur, shumë kuptuan se nuk kishin një rrugë të sigurtë për në Shtetet e Bashkuara.

Dëshpërimi pushtoi vendpushimin.

“Çfarë ndodh nëse rastet tona refuzohen për vizë? Çfarë do të bëjmë në Afganistan? Ne humbëm gjithçka,” tha Parigul Nabizadah, një mësuese që kishte punuar për një organizatë jofitimprurëse me bazë në D.C, dhe u evakuua me burrin dhe dy fëmijët e saj të vegjël. “Çfarë do të ndodhë me ne nëse kthehemi?”

Një ish-përkthyes paguan për familjen e tij që të ndjekë në internet një orë anglishtje pesë ditë në javë, me shpresën për t'i përgatitur ata për jetën në Shtetet e Bashkuara.

Tre vëllezërit e motrat afganë nuk e dinë se kur ose nëse do të lejohen të bashkohen me vëllain e tyre, një shtetas amerikan, në Shtetet e Bashkuara.

Jo shumë kohë pas kësaj, Projekti i Shpëtimit në Afganistan i Kander i tha hotelit se i kishin mbaruar paratë dhe ndaloi së paguari faturat.

“Për të qenë të qartë: të gjithë e dinim se kjo do të vinte. Ne kishim një sasi të kufizuar parash”, tha Javad Khazaeli, avokati i grupit.

Hoteli thotë se Projekti i Shpëtimit afgan tani i ka borxh mbi 2 milionë dollarë për 380 personat që ka nënshkruar për të sponsorizuar. Projekti i Shpëtimit afgan thotë se qeveria e SHBA-së, e cila në dhjetor miratoi një faturë prej 7 miliardë dollarësh për të financuar zhvendosjen afgane, duhet të jetë përgjegjëse për projekt-ligjin. Dhe Departamenti i Shtetit tha se kjo nuk do të ndodhë.

“Qeveria e SHBA-së nuk ka asnjë përgjegjësi për këta njerëz”, tha një zyrtar i lartë i Departamentit të Shtetit, i cili foli në kushte anonimiteti sipas udhëzimeve të përcaktuara nga departamenti. “Organizatat nënshkruan letra për të mbështetur të evakuuarit e tyre në Shqipëri. Tatimpaguesi amerikan nuk do t`i marrë përsipër”, tha një zyrtar tjetër.

“Çfarë duhet të bëjmë? T'u japim atyre vetëm një vakt ushqim në ditë?” tha Shima, menaxheri i hotelit. “Kjo nuk do të ishte e drejtë. Edhe ata janë viktima. Por ka edhe një kufi. Sa kohë mund të përballojë një hotel që t`i japë dhomat falas”, shtoi ai.

Administrata e Biden thotë se nuk i inkurajoi kurrë grupet amerikane që të çonin njerëzit e tyre në Shqipëri dhe se ajo dërgoi një mesazh të qartë vjeshtën e kaluar se çdo ent privat që evakuon afganët do të mbante përgjegjësi për ta – dhe se ata afganë nuk do të kishin një rrugë të garantuar për në Shtetet e Bashkuara.

Por veteranët, anëtarët e shërbimit amerikan dhe të tjerë – duke përfshirë zyrtarë – që morën pjesë në evakuim, thanë se bashkëpunimi i njerëzve në të gjithë qeverinë dhe sektorin civil mes nxitimit të evakuimit gjithashtu mjegulloi situatën.

“Ne të gjithë po punonim me kontaktet tona brenda qeverisë dhe jashtë qeverisë që po bashkoheshin për të larguar njerëzit nga Kabuli,” tha Elissa Slotkin ish-zyrtare e CIA-s dhe Pentagonit.

“Ato ditë ishin kaq kaotike ... thjesht kishte njerëz në mbarë botën që po përpiqeshin të bënin më të mirën për të na ndihmuar”, shtoi ajo.

Në luftën e saj për të evakuuar afganët me të cilët kishte punuar, Slotkin udhëzoi një punonjës të “Google- onte të gjithë ambasadorët” në ato pak vende që po merrnin afganët.

Ambasadorja e SHBA-së në Shqipëri, Yuri Kim, kishte punuar me Slotkin në Irak. Kështu që Slotkin e telefonoi atë, duke i thënë: “Yuri, duhet të më ndihmosh. Unë kam disa afganë. Po dëgjoj se Shqipëria është e gatshme t'i marrë ata”. Ambasadorja e lidhi Slotkinin me Ramën.

Rreth 800 afganë janë ende në resortin e plazhit shqiptar.

Në muajt e verës, plazhi i Shëngjinit mbushet me shezlong dhe çadra. Turistët me rroba banje vërshojnë në resorte. Muzika pop dhe tekno shpërthen në maksimum nga altoparlantët e restoranteve. Mbrëmjeve, pushuesit grumbullohen në shëtitore, duke blerë akullore, duke luajtura apo duke dëgjuar muzikën live.

Shëngjini e ka humbur prej kohësh atmosferën e një fshati afgan. Më shumë se gjysma e popullsisë fillestare të evakuuarve të Rafaelo-s tani është larguar – përfshirë grupin e Slotkin-it, i cili u zhvendos përmes Operacionit “Aleatë Mirësevini”, sepse ata u larguan nga Afganistani para 31 gushtit.

Megjithatë, shumica e atyre që janë larguar nga Rafaelo kanë shkuar në Kanada. “Kanadaja ishte thjesht më e shpejtë se Shtetet e Bashkuara për t'u ofruar atyre zhvendosje të përhershme”, thanë të evakuuarit dhe sponsorët e tyre.

Rreth 800 afganë kanë mbetur. Më shumë se 20 foshnja kanë lindur në Shqipëri që nga mbërritja e grupit. Një person ka vdekur.

Së shpejti, sezoni turistik do t'i lërë vendin një dimri tjetër të qetë Shëngjin dhe të evakuuarit pyesin se sa prej tyre do të jenë ende aty për ta parë.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

Më 15 gusht - në përvjetorin e rënies së Afganistanit në dorë të talebanëve - zyrtarë nga Departamenti i Shtetit dhe i Sigurisë Kombëtare mbajtën një telefonatë konferencë me organizatat që ende sponsorizojnë afganët në hotel.

The Washington Post in the rooms of the remaining Afghans in Albania: Will they

"We told them that we have decided to extend eligibility to be considered for entry into the United States," said Elizabeth Jones, the State Department's coordinator for Afghan resettlement efforts. The cutoff was no longer August 31. A team of officials would arrive in Albania in September to begin vetting the remaining Afghans.

The administration hopes most will be in the United States by June 2023.