Lajme nga Bota

Telosa: American billionaire's childhood dream to create something out of nothing can build the ideal city

"Unë nuk po e ndjek këtë ëndërr për të fituar para.Unë po e bëj këtë për shkak të asaj që mund të thotë për të tjerët dhe të ardhmen. Nëse e gjithë kjo përpjekje nuk funksionon, atëherë me shpresë mendoj se do të frymëzojë të tjerët të bëjnë lëvizjen e tyre".
Telosa: American billionaire's childhood dream to create something out of
An illustration of how Telosa will look

Marc Lore grew up wanting to become a farmer while watching his father fearlessly risk with ambitious business ventures.

The 50-year-old billionaire developed the appetite to take risks in business from his father, Peter, and it is that foundation that pushes him today to focus on a fascinating endeavor that many experts consider nearly impossible.

Lore, former Walmart e-commerce president and co-founder of Jet.com and Diapers.com, is trying to build a city in the middle of the desert, which he will call Telosa.

Telosa is thought to have been built in a place called Appalachia or in the western American desert.

Telosa: American billionaire's childhood dream to create something out of

Lore envisions the ideal city having equality in health care, education and being a safe environment for families, regardless of income.

Further, he aims for Telosa to be a diverse country hosting races, genders, sexual orientations, religions and political affiliations.

But exactly how the "city of the future" is built is both dangerous and complicated. Experts and researchers have claimed that many financial obstacles can be encountered along the way.

The name Telosa is derived from the ancient Greek word telos, meaning "highest purpose." If Telosa for Loren is a big dream, experts estimated that it would take $ 400 billion to make it a reality.

Por, kjo nuk është një betejë e humbur për Lore, i cili e sheh përpjekjen, të ngjashme me ato të babait të tij.

"Unë nuk po e ndjek këtë ëndërr për të fituar para.Unë po e bëj këtë për shkak të asaj që mund të thotë për të tjerët dhe të ardhmen. Nëse e gjithë kjo përpjekje nuk funksionon, atëherë me shpresë mendoj se do të frymëzojë të tjerët të bëjnë lëvizjen e tyre", tha Lore.

Si mund të bëhet dikush banor i Telosa?

Procesi i përzgjedhjes për 50,000 banorët e parë në Telosa ende nuk është përcaktuar, por ka të ngjarë të bëhet me aplikim. Një gjë që Lore mund të premtojë është se përfshirja e racave të ndryshme, gjinive, orientimeve seksuale dhe feve do të jetë një përparësi kryesore.

"Unë jam shumë i hapur për opinionet e të tjerëve dhe dua që Telosa të bazohet në të menduarit kolektiv të njerëzve në botë," tha Lore.

Meanwhile, that childhood dream to create something out of nothing is closer to its realization.

"I do not have all the answers," Lore said. "But every day I am learning."

Tiranapost.al