Lajme nga Bota

A new CNN poll shows Trump as the Republican favorite

A new CNN poll shows Trump as the Republican favorite

Donald Trump has secured the support of just over half of his party in this early stage of the race for the Republican nomination, according to a newly released CNN poll conducted by SSRS, highlighting the former president's likely path to a the third nomination - and its challenges.

The Republican field remains far from settled. In the days since the poll was conducted, South Carolina Sen. Tim Scott announced his candidacy, while Florida Gov. Ron DeSantis was also set to announce the 2024 Republican presidential nomination Wednesday night in a conversation with Elon Musk.

Trump është zgjedhja e parë e 53% të votuesve republikanë dhe me prirje republikane në zgjedhjet paraprake. Dyfishi i atyre 26% që zgjodhën DeSantis. Por sondazhi zbulon gjithashtu se një pjesë e gjerë e votuesve të rreshtuar me republikanët janë të gatshëm të marrin në konsideratë njërin nga të dy, si dhe disa kandidatë të tjerë.

Sondazhi zbulon gjithashtu se shumica e elektoratit të mundshëm tashmë kanë përjashtuar disa emra në zgjedhjet paraprake. Gjashtëdhjetë përqind thonë se nuk do ta mbështesin Christie-n për nominimin në asnjë rrethanë dhe 55% thonë se nuk do të mbështesin kurrë ish-guvernatorin e Arkansas Asa Hutchinson ose guvernatorin e New Hampshire, Chris Sununu.

Avantazhi thelbësor i Trump në mbështetjen e zgjedhjes së parë ndaj DeSantis shënon një ndryshim nga sondazhi i CNN i marsit, i cili i nxori të dy barazim.

Roughly half of Republican and Republican-leaning voters, 52%, think it's very likely Trump will win the party's presidential nomination for a third term, with another 35% saying it's somewhat likely and just 13% saying that it is not very likely.