Lajme nga Bota

Eavesdropping scandal / In the Pegasus list the two princesses of Dubai

Eavesdropping scandal / In the Pegasus list the two princesses of Dubai

The phone numbers used by the two Dubai princesses are on the list of hackers by the well-known Pegasus system. Princess Latifa is the daughter of the ruler of Dubai and Princess Haya Bint al-Hussain is his ex-wife.

In mid-February, the BBC aired a secret video from Princess Latifa in which she claimed she was being held hostage and feared for her life.

Eavesdropping scandal / In the Pegasus list the two princesses of Dubai

Meanwhile Princess Haya fled Dubai in 2019 saying she feared for her life. The UAE has denied both women's claims.

Their numbers are apparently on a list of about 50,000 phone numbers of people believed to have been hacked by clients of the Israeli-based firm, NSO Group. The list was leaked to major international media.

The revelation of the phone numbers of the princesses on the list - and of some acquaintances - has raised questions about whether they could have been the potential target of a government client of the company providing the eavesdropping system.

The human rights organization Amnesty International has issued a statement claiming that the latest findings implicate the NSO Group in human rights violations. The organization calls for regulatory laws to curb an uncontrolled oversight industry.

But the NSO has denied any allegations.

Sipas NSO programi është krijuar për t'u përdorur kundër kriminelëve dhe terroristëve dhe është vënë në dispozicion vetëm për ushtrinë, zyrtarë të ligjit dhe agjencitë e inteligjencës.

Mediat ndërkombëtare shkruajnë se mijëra njerëz të njohur, mes tyre, gazetarë, krerë shtetesh dhe aktivistë janë vënë nën shënjestër dhe janë përgjuar për gjithçka kanë folur dhe shkruar në telefonët e tyre.

A senior Israeli official confirmed to the BBC that the Israeli government had set up a team to look into allegations about the Pegasus program.

* BBC article translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al