Lajme nga Bota

Eruptions every 15 minutes, but that does not stop tourists from returning to Guatemala's most active volcano

Eruptions every 15 minutes, but that does not stop tourists from returning to
Walking in the shadow of an active volcano may not be your vacation idea - but for many tourists, the view is definitely worth the risk.

Guatemala's Volcan de Fuego is the most active volcano in Central America, attracting thousands of visitors each year to observe its violent eruptions.

In order to witness the dramatic activity, climbers must first climb to the neighboring peak of Acatenango - an inactive volcano that offers pristine views along the lava-emitting crater.

Eruptions every 15 minutes, but that does not stop tourists from returning to

But since the coronavirus pandemic began, tourism in the country has declined - resulting in a huge drop in visitors going to the volcanic trails. Guatemala's tourism-dependent economy shrank by up to 6 percent, while the city's cobbled streets remained closed for more than 15 months.

Eruptions every 15 minutes, but that does not stop tourists from returning to

Antigua is listed as a UNESCO World Heritage Site, with stunning Baroque architecture and ornate monasteries. As its name implies, the city is rich in history and a haven for artists from all over the world.

Eruptions every 15 minutes, but that does not stop tourists from returning to

Prior to the pandemic, the city attracted up to two million visitors each year.

But with Guatemala’s blockade restrictions now completed, the city is keen to encourage foreigners to return to the country's colonial capital.

Vizitorët madje mund të kampojnë në majë të majës joaktive, duke i lejuar ata të dëshmojnë shpërthimet spektakolare të Volcan de Fuego.

Vullkani është vazhdimisht aktiv në një nivel të ulët, me shpërthime të vogla gazi dhe hiri çdo 15 deri në 20 minuta.

Megjithatë, kërcënimi i një shpërthimi të rëndë është ende real. Shpërthimi i fundit vdekjeprurës i Volcan de Fuego ndodhi në qershor 2018, kur një përrua balte dhe hiri fshiu fshatin San Miguel Los Lotes nga harta, duke vrarë 159 njerëz dhe duke plagosur mbi 300 të tjerë.

Cilat janë kufizimet aktuale të udhëtimit në Guatemalë?
Për momentin, vizitorëve në Guatemalë u kërkohet të japin prova të vaksinimit kundër COVID-19, si dhe një test negativ PCR ose antigjen të datës jo më shumë se 72 orë para mbërritjes.

Social distancing rules are in place and masks must be worn at all times in public spaces, including the airport.

But with no quarantine requirements upon arrival, this stunning location may simply be one of the best options for vacationers looking to beat the January blues this winter.