Lajme nga Bota

Resurrection and the monster, the real science behind Frankenstein

Resurrection and the monster, the real science behind Frankenstein

For those who met Dr. Frankenstein and his monster from the movies, reading Mary Shelley's novel Frankenstein, Prometheus Modern for the first time can be a startling experience. The 1931 Universal Studios film is a classic in itself, but does not come close to the philosophical and scientific sophistication of the original.

Despite being just a teenager when she wrote the first draft of her story about a doctor creating a monster made from corpse pieces, Mary Shelley was well versed in the medical science of her time. Two contemporary scientific advances - both of which concerned the search for boundaries between the living and the dead - are evident in the novel.

The first was the discovery that it was sometimes possible to resurrect people who appeared to have died from suffocation, and the second was the evolving field of electrophysiology, which investigated the effects of electricity on animal tissues.
In 1795, about two years before Mary Shelley was born, her mother, the philosopher Mary Wollstonecraft, jumped off a bridge over the River Thames in London. She had been deeply depressed and had written in a letter not long before her attempt that she hoped she would not be "snatched from death". This was a reasonable concern, in fact, because in the last half of the 18th century, doctors had begun to understand choking as a reversible condition.

It was discovered that some nearly drowned people who appeared to be dead could be resurrected if they were quickly pulled out of the water and resuscitation procedures performed. In 1774, two physicians, William Hawes and Thomas Cogan, established the Royal Human Society of London to inform the public about resurrection techniques. At that point, the mechanics of the resurrection were not yet well understood. Some of the recommended procedures, such as inserting air into the victim's airways and performing abdominal compressions, may have been effective, while others, such as bleeding and administering enemas from tobacco smoke, may not. However, some people were resurrected successfully.
Paradoxically, the discovery that humans could sometimes be saved even after appearing dead paved the way for new anxieties.

Për shkak se parandalimi i mbytjes kërkonte një fushatë të gjerë edukimi publik, njerëzit e zakonshëm u detyruan të përballeshin me njohurinë se forcat e jetës mund të pezulloheshin përkohësisht në një trup pa u shuar plotësisht. Një rezultat ishte se frika për t'u varrosur i gjallë u rrit, duke krijuar një treg për të ashtuquajturat "arkivole sigurie", të cilat lejuan një person të varrosur para kohe të sinjalizonte për shpëtim. Ndërkohë, shkencëtarët u fokusuan te mbytja si një metodë eksperimentale. Duke mbytur dhe disektuar kafshë laboratorike, ata ishin në gjendje të përshkruanin se si mbytja shkaktonte vdekjen, gjë që ndriçoi marrëdhënien fiziologjike midis frymëmarrjes dhe jetës.

Mary Wollstonecraft, siç rezultoi, ishte e destinuar të bashkohej me radhët e të shpëtuarve nga mbytja. Një grup varkëtarësh nxorrën trupin e saj pa ndjenja nga uji dhe e ringjallën. Më pas, ajo shkroi:

"Më mbetet vetëm të qaj që, kur hidhërimi i vdekjes kaloi, unë u ktheva në mënyrë çnjerëzore në jetë dhe mjerim". Ajo vdiq dy vjet më vonë nga ethet puerperale, rreth dhjetë ditë pas lindjes së Mary Shelley-t. Reanimimi i saj dhe dëshpërimi i saj për të shpëtuar bëjnë jehonë përmes Frankensteinit, ku tragjedia vihet në lëvizje nga një përpjekje e nxituar për të bërë jetë nga vdekja.


Ndikimi i dytë i madh shkencor në Mary Shelley erdhi nga fusha në zhvillim e elektrofiziologjisë. Në vitet 1780, shkencëtari italian Luigi Galvani filloi të hetonte efektet e energjisë elektrike në indet e kafshëve. Ai zbuloi se duke kaluar një rrymë elektrike nga një stuhi ndriçimi ose një makinë elektrike përmes nervave të një bretkose të ngordhur, këmbët e bretkosës mund të detyroheshin të shkelmonin dhe të dridheshin.

Në 1791 ai botoi një ese duke njoftuar zbulimin e tij se muskujt dhe nervat e kafshëve përmbanin një forcë elektrike të lindur, të cilën ai e quajti "elektriciteti i kafshëve".
Disa vite më vonë, nipi i Galvanit, fizikani Giovanni Aldini, kombinoi zbulimet e xhaxhait të tij me ato të Alessandro Volta-s (shpikësi i baterisë së parë elektrike) për të organizuar një sërë eksperimentesh dhe demonstrimesh dramatike nëpër Evropë. Para turmave të shikuesve të habitur, ai përdori rryma elektrike për të stimuluar lëvizjen në trupat e kafshëve të copëtuara. Koka e një kau, për shembull, u bë që të dridhej dhe të hapte sytë.
Eksperimenti më famëkeq i Aldinit u zhvillua në janar 1803 në Kolegjin Mbretëror të Kirurgëve në Londër. Aldini vendosi një rrymë elektrike në kufomën e George Foster-it, të dënuarit të ekzekutuar së fundmi për mbytjen e gruas dhe fëmijës së tij.

Trupi u konvulsua dhe duke aplikuar rrymën në fytyrë, nofullat të shtrëngoheshin dhe sytë të hapeshin. Për audiencën e habitur, trupi dukej se gati sa do të vinte përsëri në jetë; një karikaturë gazete përshkruante Aldinin duke rrëmbyer Fosterin nga demonët në ferr. Ashtu si zbulimi se të mbyturit gati mund të ringjalleshin, demonstratat e Aldinit provokuan kërkime të reja shkencore dhe filozofike mbi natyrën e jetës.
Mary Shelley ishte zhytur në këto pyetje në verën e vitit 1816, kur shkroi draftin e parë të Frankenstein-it në një shtëpi me qira në buzë të Liqenit të Gjenevës. Ajo ishte e mirëlexuar në shkenca, dhe për më tepër, shoqërohej nga bashkëshorti i saj Percy Bysshe Shelley, një kimist i flaktë amator.

In a neighboring house were Lord Byron and his personal physician, John Polidori. The group held extensive philosophical talks that touched on scientific investigations into the nature of life, including galvanism. When Lord Byron challenged each member of the group to create a ghost story, Mary Shelley responded by weaving fantasy and scientific facts in a way that had never been done before, creating a masterpiece that has fascinated and terrified readers for generations.

Tiranapost.al