Lajme nga Bota

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving Albania

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

Iranian diplomats burned the documents early Thursday morning, hours before leaving Albania, after the country severed diplomatic relations with Iran, Reuters writes. Albania accused the Islamic Republic of a cyber attack on July 15.

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

In a speech on Wednesday, Albanian Prime Minister Edi Rama gave an ultimatum to Iranian diplomats and staff to close the embassy and leave the country within 24 hours.

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

Rama said that the July 15 cyber attack was intended to paralyze public services, wipe out digital systems and hack state data.

Një dëshmitar i Reuters pa një burrë nga brenda ambasadës duke hedhur letra në një fuçi të ndryshkur, me flakët që ndriçonin muret e ambasadës trekatëshe.

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

Uashingtoni, aleati më i afërt i Shqipërisë, fajësoi gjithashtu Iranin për sulmin dhe premtoi të ndërmarrë veprime të mëtejshme për ta mbajtur Iranin përgjegjës për veprimet që kërcënojnë sigurinë e një aleati të SHBA-së.

Teherani ka dënuar ashpër vendimin e Tiranës për të ndërprerë marrëdhëniet e saj diplomatike duke i quajtur si pretendime të pabaza arsyet e Shqipërisë për këtë masë.

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

Shqipëria dhe Irani kanë pasur marrëdhënie të tensionuara që nga viti 2014, kur Shqipëria pranoi rreth 3000 anëtarë të grupit opozitar në mërgim Organizata e Muxhahidëve Popullor të Iranit, të cilët janë vendosur në një kamp pranë Durrësit.

Disa ditë pas sulmit kibernetik, mediat me bazë në Tiranë kanë raportuar se hakerët kanë publikuar të dhëna personale të anëtarëve të opozitës që ishin ruajtur në kompjuterët shtetërorë të Shqipërisë si numra personalë, socialë dhe të sigurisë, emra dhe foto.

Reuters: Iranian diplomats burned the documents a few hours before leaving

Paraditen e së enjtes është shfaqur qetësi jashtë ambasadës në Tiranë që ndodhet vetëm 200 metra larg kryeministrisë.Një Audi e zezë me targa makine diplomatike dhe xhama të errësuar u pa duke hyrë e dalë ndërsa një oficer policie ruante hyrjen.