Lajme nga Bota

Why a luxury apartment complex in Turkey became a death trap

Why a luxury apartment complex in Turkey became a death trap

Renaissance Residence was a testament to Turkey's grand ambitions, a grand and iconic project designed to meet the rising expectations of an expanding middle class in a rapidly developing part of the country.

Built on what was once farmland for wheat, okra and cotton, the complex attracted judges, teachers, doctors, police officers and professional footballers.

Despite the significant earthquake risk, Selma Keskin, a lawyer and single mother who moved into a third-floor apartment with her teenage son, was comfortable living there as the building was built by a well-known architect.

"We never thought he would build a building that wouldn't be earthquake-resistant," Keskin said.

It was destined to fail.


Across southern Turkey, the 7.8-magnitude earthquake and a major aftershock hours later killed more than 50,000 people and destroyed hundreds of thousands of buildings.

A months-long investigation by The New York Times and forensic analysis found that the death toll at Renaissance, the site of one of the deadliest building collapses in the earthquake, was the tragic result of faulty design and minimal oversight.

Një seri vendimesh të dobëta arkitekturore dhe zgjedhje të rrezikshme të projektimit e bënë ndërtesën të papërshtatshme për të përballuar forcat sizmike. Një inxhinier që rishikoi planet strukturore dhe i detajoi ato për The Times tha se ndërtesa shkelte parimet bazë të inxhinierisë, duke e lënë katin e parë veçanërisht vulnerabël. Këtu është edhe kyçi i dështimit.

Përveç kësaj, sistemi i kontrolleve të sigurisë ishte i mangët. Këshilltari komunal që dha lejen e ndërtimit tha se nuk kishte softuerin e duhur për të kontrolluar sigurinë. Një inspektor që firmosi më shumë se 100 raporte tha se nuk kishte dëgjuar kurrë për ndërtesën deri pas shembjes.

'Nuk mund të shpjegoj se cili ishte qëllimi me këtë dizajn,' tha Osman E. Ozbulut, një profesor i asociuar i inxhinierisë civile në Universitetin e Virxhinias, i cili hulumton dizajnin rezistent ndaj tërmeteve. 'Është ndërtesa më e çuditshme.'

Kontraktorët e firmës këmbëngulin se ata ndoqën të gjitha kodet në fuqi në atë kohë, por se rregulloret ishin të pamjaftueshme për t'i bërë ballë një tërmeti kaq të fuqishëm.

Ndërtesa kryesore në kompleks u përmbys si dëshmi se ndërtesa kishte dobësi të mëdha në katin e parë, në anën jugore. Ana veriore kishte më shumë kolona.

Vetëm pak centimetra larg njëra-tjetrës, kullat 13-katëshe - A1, A2 dhe A3 - u rrëzuan.

Sipas ekspertizës, kolonat, muret dhe elementët e tjerë strukturorë janë projektuar ndryshe për pjesë të ndryshme të ndërtesës.

On the higher floors, the outer walls as well as those between the rooms and apartments were loaded with heavy blocks, called infill.

Those blocks help prevent shaking in an earthquake and may explain why the upper floors remained largely intact.

The first floor garages and shops had an open layout. To create space for recreation areas, this level had fewer wall blocks.

Images of the ruins clearly show that the three towers were detached from the ground floor.