Lajme nga Bota

Few vaccinations, anger at Lockdown: Everything is happening in Australia and fears of relapse in September

Few vaccinations, anger at Lockdown: Everything is happening in Australia and

After France, anger has also risen in Australia as 13 million people, almost half the total population of the state are in Lockdown due to the outbreak of the new Covid wave.

Yesterday another Australian state entered the blockade. Home stay measures are in effect in South Australia, Victoria, and parts of New South Wales.

Many people have expressed disappointment at being re-locked in and monitored by police after 18 months of pandemics. And the reopening in Britain and the US has put pressure on the government.

Less than 14% of people are vaccinated in Australia - the worst rating among OECD nations.

Prime Minister Scott Morrison has been sharply criticized for the slow vaccination rate, but has resisted calls for an apology.

Few vaccinations, anger at Lockdown: Everything is happening in Australia and

"No country has received the pandemic response at 00%," he told reporters today.

He again cited Australia’s success in keeping overall infections low compared to those in many other nations. 915 people have died from Covid in Australia. Morrison noted that Britain alone recorded more than 90 casualties yesterday.

Until recently, Australia’s border closure strategy, quarantine programs and early blockades helped keep cases low. But the highly contagious Delta variant has been challenging these measures since last month.

Shpërthimi në Sidnei, qyteti më i madh i Australisë ka infektuar më shumë se 1,500 njerëz dhe zyrtarët raportuan më shumë se 110 raste të reja sot, pavarësisht se qyteti ndodhet në bllokim për javën e katërt radhazi.

Ekzistojn frika se bllokimi i Sidneit mund të shtrihet deri në shtator.

Autoritetet Australiane kanë thënë që synojnë të eleminojnë plotësisht rastet lokale derisa shumica e njerëzve të vaksinohen, por në Sidnei eliminimi i rasteve mund të zgjasë me muaj.

Victoria e cila raportoi 22 infeksione të reja sot - do të qëndrojë në izolim deri të martën që vjen. Dhe në Australinë e Jugut është njoftuar një bllokim shtatë-ditor pasi u gjetën pesë raste të variantit Delta.

Kritikët thonë se raportet e gabuara në lidhje me rrezikun e rrallë të mpiksjes së gjakut ndaj vaksinës AstraZeneca kanë bërë që shumë Australianë të hezitojnë ta marrin atë.

Australia has limited supplies of other authorized vaccines, from Pfizer.

* Reuters article, translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al.