Lajme nga Bota

The Unsolved Mysteries of World War II: From Anne Frank to Robbed Gold Trains

The Unsolved Mysteries of World War II: From Anne Frank to Robbed Gold Trains

We all love mysteries, and World War II provided many. The large scale of fighting and scorched earth tactics, brought the disappearance of many people. Many advanced technologies were created at that time that were also lost over time. The answers to these questions were shared with the only ones who knew them, and solving these mysteries has engaged many people since the time of the war. Here are some of the most interesting mysteries still unsolved from World War II.

Who discovered Anne Frank's whereabouts?

Anne Frank was one of the millions of victims of the Holocaust. But that young girl became famous after her death, after her diary was published, which described in detail her life and experiences of hiding from the Nazis. The diary has made him one of the most famous historical figures.

Consequently, every moment of her life has been studied in depth. But an unresolved question remains: who discovered her and her family's whereabouts? A number of different theories have been put forward to answer this question, but no solid evidence has been offered so far.

Strange objects in the sky

Unidentified flying objects are much preferred by those interested in mysteries. And during World War II many strange aerial images were reported. Strange objects were encountered in the sky many times by pilots during that war.

These objects were in different sizes, shapes and colors, and even behaved differently from the planes that humans had built. At first, army officials believed that these images were the result of the physical fatigue of pilots or atmospheric phenomena.

But after ongoing reports, a formal investigation was launched to find out what they were.

There were fears that these objects were a covert enemy technology, but their seemingly friendly nature made this explanation impossible. Investigations could not provide any answer, and the mystery of those objects still remains unsolved today.

Globi i Hitlerit

Dihet se Adolf Hitlerit i pëlqenin gjërat e mëdha. Mjafton të shihni tanket që ai dha urdhër të ndërtoheshin gjatë viteve të luftës. Megjithatë, asnjë prej tyre nuk është i rrethuar nga njëmister si globi gjigant i udhëheqësit nazist. Ky glob u ndërtua posaçërisht për Hitlerin nga një kompani me qendër në Berlin në vitet 1930.

Ajo sferë gjigante mbeti në zyrën e Hitlerit për pjesën më të madhe të jetës së tij, dhe u shndërrua në simbol të ambicieve despotike të Hitlerit. Por pas luftës, vendndodhja e globit mbeti një mister. Disa globe të ngjashëm u ndërtuan në të njëjtën kohë, ndërsa të tjerë dolën në shitje përgjatë dekadave, por asnjë prej tyre nuk është konfirmuar si globi i Hitlerit.

Ai mund të jetë shkatërruar në kaosin e ditëve të fundit të Luftës së Dytë Botërore, ose është grabitur nga një ushtar që e ka mbajtur të fshehur. Historiani Volfram Pobanz pretendon se Hitleri nuk ishte fans i globit, pasi ai nuk është parë kurrë në një foto me të.

Lista e emrave në kampin e vdekjes në Aushvic

Në vitin 2009, një historian zbuloi një listë me 17 emra në kampin e përqendrimit të Aushvicit gjatë kryerjes së punimeve rutinë për mirëmbajtjen e këtij objekti. Të gjithë emrat ishin britanikë dhe ishin shkruar në një copë celuloid të bardhë.

Tetë nga emrat kanë një shenjë të tyren, kështu që lista është përdorur me siguri për të verifikuar diçka, por gjithçka mbetet ende një mister. Përveç emrave, lista përmban gjithashtu një varg numrash dhe disa fjalë të zakonshme gjermane me përkthimet e tyre në anglisht, si “që atëherë”, “kurrë” dhe “tani”. Disa shpjegime sugjerojnë se emrat ishin një listë e spiunëve britanikë, apo edhe një listë e trupave britanike që dezertuan tek nazistët.

Treni me arin e grabitur nga nazistët

Ky tren mbetet një nga misteret më të mëdha të Luftës së Dytë Botërore. Ndërsa historia e saktë mund të ndryshojë sipas varianteve që rrëfehen, shumë njerëz besojnë se kur e kuptuan se po e humbnin luftën, nazistët ngarkuan një tren plot me ar, vepra arti dhe sende të tjera me vlerë që ishin grabitur në vendet e pushtuara.

It is said that this train probably ended up in a locked tunnel, but was never found. If true, then the load on board this train can be worth a lot of money. Although this story has become essentially an urban legend, it has been taken seriously by many authorities since 1945.

The Polish army searched for that train after the war, but without success. No evidence has been found suggesting that the train ever existed. But a few years ago, the search was resumed by 2 Poles, who claimed to have received a confession from someone on the deathbed about the location of the train. However, no train loaded with gold was found again. / War History

Article published on Bota.al, republished by Tiranapost.al