Lajme nga Bota

The best ways to 'waste' time, as the non-completely rational creatures we are

The best ways to 'waste' time, as the non-completely rational

By Arthur C.Brooks

In an effort to work, the afternoon of a few days ago, I started reading "Walden" or "Life in the Woods" by Henry David Toro. Turned out to be a good choice, had Toro had something to say about wasting time.

"The cost of a thing," he writes in this book, "is the sum of what I will call life, which now, or in the long run, must be given in exchange for taking that thing for itself." The meaning of Toro's words , is not that we should all work without being satisfied with leisure.

He has even historically been one of the leading critics of this type of lifestyle. In fact, he argued that we waste a lot of our time on things we do not value. Without thinking too much, we make a very big mistake in estimating costs and benefits, if we do not measure them on the basis of money, but with the most important thing: time.

It is difficult to refute this reasoning. Many of the hobbies to which we devote large portions of our lives give us momentary pleasure, but then generate anxiety and sadness when we manage to break away from them.

According to the Nilsen Institute, in the first quarter of 2020, an American citizen spends an average of 3 hours and 43 minutes watching television every day. This is a considerable time. But meanwhile another 3 hours and 46 minutes, people spend looking at their smartphones.

I am not saying that outdoor activities are necessarily a waste of time. On the contrary: there is a lot of evidence that time spent dreaming, or enjoying outdoor activities can lead not only to happiness, but also to better results and greater creativity.

But the reality is that time can be "wasted" only in two ways: when we devote ourselves to things that create space for more fruitful or uplifting activities, and when we consciously devote ourselves to things that in the final analysis we do not even like.

These situations can be a source of anxiety and remorse. But in fact they are a precious resource: by training ourselves not to waste our time, we will build a reserve of it to use in the most joyful and productive ways.

Të gjithë na ndodh të humbasim kohë me gjëra të padobishme, në dëm të gjërave më të çmuara. Në një rast unë qëndrova zgjuar deri në orën 3 të mëngjesit duke parë “Haurd dhe fati i botës” –i cilësuar nga kritika si një nga filmat më të këqij në histori – një natë para një interviste të rëndësishme pune.

Unë e harxhova kot atë kohë, pasi nuk kisha llogaritur mirë koston e mundshme të shikimit të atij filmi:pra nuk e peshova vlerën e të gjitha gjërave të tjera që mund të kisha bërë si një alternativë (për shembullin gjumin).

Nëse njerëzit do të ishin krijesa krejtësisht racionale, ne do të ishim në gjendje të llogarisim mjaftueshëm saktë kostot dhe përfitimet e secilit aktivitet, për të shmangur gabime të tilla, ose të paktën për të mos i përsëritur ato pa pushim.

Por shumica e njerëzve e dinë nga përvoja vetjake se kështu nuk funksionojnë gjërat. Edhe ekspertët gabojnë:në një eksperiment që përfshiu ekonomistë profesionistë, gati 80 për qind e tyre dështuan të vlerësojnë saktë kostot e mundësive.

Dhe këto gabime ndodhin sepse në mungesë të një planifikimit paraprak, “fëmijët impulsivë” që kemi në trurin tonë, dhe të cilëve u mungon ideja për të nesërmen, i dominojnë funksionet tona ekzekutive. Kjo gjë na nxit të mbivlerësojmë vlerën e një kënaqësie të vogël afatshkurtër, dhe të nënvlerësojmë vlerën e mirëqenies sonë afatgjatë.

Rezultatet mund të jenë gjëra të vogla, si për shembull luajtja e lojës “Angry Birds” për 10 minuta të tjera, ose edhe më serioze, si vazhdimi i pirjes së duhanit për një ditë tjetër. Çdo ditë. Por ne njerëzit humbasim kaq shumë kohë edhe duke bërë gjëra, që tashmë e dimë senuk duam t’i bëjmë. Merrni shembullin e smartfonit: një mjet i përshtatshëm dhe praktik. Por përkundër përfitimeve të tij, në një studim të vitit 2015, u zbulua se gati 1 në 3 pronarë tëkëtyre telefonave e cilësuan atë më shumë si një lloj “zinxhiri” që të mban lidhur, sesa si një burim të “lirisë”.

Dhe ky zinxhir ka pasoja serioze. Psikologët kanë krijuar një lidhje midis përdorimit të tepruar të telefonave inteligjentë dhe “varësisë dixhitale”, e cila nga ana tjetër mund të shkaktojë vetmi, ankth dhe depresion. Atëherë, pse miliona njerëz vendosin të lidhen në këtë‘zinxhir’?

Si çdo varësi tjetër, përdorimi i tepërt i telefonave inteligjentë na tërheq duke stimuluar sistemin e shpërblimit të trurit:ne marrim një shpërblim të menjëhershëm, por shumë afatshkurtër, i cili shpejt zhduket, dhe na lë pastaj të biem pre e hidhërimit dhe dëshirës për një dozë tjetër.

Ndërsa nuk e rrit nivelin e varësisë, çdo humbje e detyrueshme e kohës që nuk na bën më të lumtur në planin afatgjatë, mund ta dëmtojë mirëqenien tonë psikologjike. Nëse duam të menaxhojmë ditët tona në përputhje me prioritetet tona, ne duhet të bëjmë dallimin midis humbjeve të kohës që duam, dhe atyre që nuk i duam, dhe të heqim dorë nga këto të fundit. Ja cilat janë 2 mënyrat për t’ia filluar kësaj rruge.

Mënyra më e mirë për t’u marrë me problemin e kostos-përfitimit, është të vendosim se si tamenaxhojmë kohën para se të fillojmë ndonjë aktivitet, pra para se kapaciteti ynë i vendimmarrjes të shtrembërohet nga ndjekja e kënaqësisë afatshkurtër.

Në librin e tij “Puna intensive: Përqendrohuni në maksimum”, Kal Njuport rekomandon një strategji të quajtur bllokimi i kohës:pra marrjen e vendimeve paraprake për përdorimin e kohës, dhe pastaj respektimin e orarit që kemi vendosur po vetë. Dhe kjo nuk ka pse të kufizohet vetëm tek puna.

We can design a schedule for everything, including hobbies, entertainment, and even our dreams. For example, we could write "waste of time" on our agenda from 1:30 pm to 2:00 pm the next day. Since wasting time is no longer a hindrance to our schedules, it ends up not confusing our pace, and the chances of getting back to work at 2pm are greatly increased. /

"International" - Bota.al

* Tiranapost.al.