Lajme nga Bota

Queen Elizabeth relinquishes royal title and duties to her second son accused of sexual abuse

Queen Elizabeth relinquishes royal title and duties to her second son accused of
Britain's Prince Andrew was relieved of his military duties and royal titles by his mother Queen Elizabeth II, while he is accused in New York of sexually abusing a minor girl, who was also exploited by his friend Jeffrey Epstein.

Andrew, a close friend of Epstein, will also no longer use the title "His Royal Highness" in any official ceremony, according to Reuters reports.

The news agency reported that Andrew's official roles will be handed over to other members of the royal family.

“Me miratimin dhe marrëveshjen e Mbretëreshës, përkatësitë ushtarake të Dukës së Jorkut dhe titujt mbretërore i janë kthyer Mbretëreshës. Duka i Jorkut do të vazhdojë të mos marrë përsipër asnjë detyrë publike dhe po e mbron këtë çështje si qytetar privat.” tha Buckingham Palace në një deklaratë.

Njoftimi erdhi disa orë pas një letre nga më shumë se 150 veteranë të Marinës Mbretërore, Forcave Ajrore dhe Ushtrisë që i bënin thirrje mbretëreshës që t’i hiqte djalit të saj të dytë të gjitha titujt dhe gradat në forcat e armatosura.

Në letër thuhej se Andrew kishte “nuk kishte arritur shumë” në standardet më të larta të ushtrisë për “ndershmërinë dhe sjelljen e ndershme”.

Virginia Giuffre claims in her lawsuit in federal court in Manhattan that she had sex with the Prince at the age of 17 several times.

Andrea denies Giuffre's allegations and says he does not remember ever meeting her.

A judge on Wednesday dismissed Andrew's request that the lawsuit be dismissed. Lawyers for the Duke of York had argued that a civil settlement that Epstein reached with Giuffre in 2008 prevented him from suing Andrew or others who allegedly abused him as a result of her relationship with Epstein.

Epstein, who had also previously been friends with former presidents Donald Trump and Bill Clinton, died in 2019 in a Manhattan federal prison while awaiting trial on charges of child sex trafficking. Officials ruled he committed suicide by hanging himself.