Lajme nga Bota

Margarita Simonyan, the face behind Russian propaganda

Margarita Simonyan, the face behind Russian propaganda

The US Embassy in Tirana has published a DASH article, which states that Margarita Simonyan is one of the main faces of Russian President Vladimir Putin's propaganda and disinformation, both internationally and within Russia.

Simonyan began her career in the Kremlin-funded and controlled media in 2001 as a journalist for the Russian State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK). In 2005, she became editor-in-chief of Russia's first state-funded English-language media outlet, RT, formerly known as Russia Today. She holds her position at RT while simultaneously serving as editor-in-chief of Rossiya Segodnya, editor-in-chief of TV-Novosti and co-founder of the Association for the Development of International Journalism. Despite the many hats she wears, her primary function is as Vladimir Putin's loyal propagandist.

A life of lies

Margarita Simonyan, the face behind Russian propaganda

Throughout her career, Simonyan has supported the Kremlin's agenda by spreading disinformation and propaganda. Before becoming RT's editor-in-chief, Simonyan worked in the Kremlin's group of journalists covering President Putin. She became famous after reporting on the 2004 Beslan school terrorist attack in the North Caucasus. The YouTube channel of Russian opposition leader Aleksey Navalny, who is currently in a maximum-security prison, accused Simonyan of deliberately lying during her broadcasts in Beslan. Despite Russian authorities knowing the truth, Simonyan failed to mention that the terrorists said they would release the hostages if Russian soldiers left Chechnya, and she underreported the number of hostages.

Për vite me radhë, Simonyan ka shprehur hapur mbështetjen e saj për dezinformimin dhe propagandën. Në një intervistë të vitit 2012 që mbulonte punën e RT gjatë pushtimit rus të Gjeorgjisë në vitin 2008, ajo deklaroi, "Ministria e Mbrojtjes ishte në luftë me Gjeorgjinë, dhe ne zhvilluam një luftë informacioni dhe me të gjithë botën perëndimore".

Në një intervistë të vitit 2013 , ajo tha, “arma e informacionit, natyrisht, përdoret në momente kritike dhe lufta është gjithmonë një moment kritik. Është një armë si çdo tjetër.”

Simonyan e forcoi rolin e saj si një furnizuese pjellore e dezinformimit të Kremlinit ndërsa Rusia pushtoi më tej Ukrainën. Para shkurtit të vitit 2022, si dezinformatorët e tjerë të Kremlinit , ajo mohoi se Rusia do të ndërmerrte veprime ushtarake kundër Ukrainës, duke pretenduar se ishte "absolutisht e bindur se Rusia nuk do të nisë një luftë me Ukrainën". Që nga pushtimi i plotë i Rusisë më 24 shkurt, Simonyan e ka rritur gjuhën e saj luftarake, duke treguar dy herë se Rusia mund të përdorë armë bërthamore.

Dezinformimi i Kremlinit - Një çështje familjare

Margarita Simonyan, the face behind Russian propaganda

Dezinformimi dhe propaganda e Putinit është një biznes fitimprurës, dhe jo vetëm për Simonyan. Në vitin 2020, Navalny dhe ekipi i tij publikuan një hetim dypjesësh për përfitimet financiare të korruptuara të Simonyan dhe familjes së saj. Një nga hetimet u fokusua tek bashkëshorti i Simonyan , Tigran Keosayan, i cili gjithashtu është në biznesin e dezinformimit dhe propagandës. Që nga viti 2016, Keosayan ka drejtuar një shfaqje televizive komedi politike të quajtur "International Sawmil with Tigran Keosayan", e cila është prodhuar në stilin e komedisë politike televizive amerikane. Në vend që të tallet me qeverinë, komedia e Keosayan mbështet Putinin. Sipas hetimit të Navalny, Simonyan është drejtori artistik i shfaqjes televizive.

Keosayan uses state-funded resources to film his show and sells it to a state-funded broadcaster at an inflated price. In addition, International Saëmill films its episodes at the Kremlin-funded RT studios, where Margarita Simonyan is the editor-in-chief. About ten full-time RT employees work at International Sawmill each week. Most do not receive payment from Gold Vision studio for their work.

Canada, the Kingdom and the European Union have sanctioned Simonyan and Keosayan for spreading Kremlin disinformation about Russia's war against Ukraine.