Lajme nga Bota

The curse of 35, in China millennials are too old for some employers

The curse of 35, in China millennials are too old for some employers

Being 35 years old in China may not get you a job as you are considered too old to work.

For a long time in the communist country, job recruitment disqualifies these ages. One of them, Han, narrates this discrimination with her example. After 10 years of experience as a designer, she could not find a new job in her profession and is only 34 years old.

Han has turned to part-time work to make ends meet, working as a driver for $2.80 a day.

“I tried every possible job, but they were either too energy-consuming or paid too little,” she said.

Han is just one of many workers her age in China who fear they have succumbed to the curse of turning 35.

The term was originally coined on social media to describe layoffs of older workers by large tech companies, but has since become quite common.

Anyone who doubts the power of the curse need only look at the countless online job listings and recruitment sites that explicitly state that candidates must be no older than that age, which many experts don't even know. consider middle-aged.

The Chinese government is also excluding candidates over 35 for many civil service positions, a policy criticized by a lawmaker at the annual meeting of China's parliament.

The curse of 35, in China millennials are too old for some employers

“Diskriminimi i padukshëm i moshës për 35-vjeçarët ka ekzistuar gjithmonë në vendin e punës. Është një humbje e madhe talenti të refuzosh kandidatët për moshën e tyre,” tha ligjvënësi Jiang Shengnan gjatë mbledhjes.

Këtë vit, agjencia shtetërore e lajmeve Xinhua propozoi atë që e shihte si një zgjidhje të mundshme, politika të veçanta që favorizonin punëtorët mbi 35 vjeç, së bashku me ndihmën financiare dhe rregullore kundër moshës.

Për shumë prej qindra miliona millennials të Kinës, zgjidhjet nuk mund të vijnë shpejt. Me Kinën që ende po përpiqet të rikuperohet nga dëmi ekonomik i pandemisë dhe shenjat që rritja e saj po ngadalësohet, papunësia është bërë një shqetësim i ngutshëm për shumë njerëz. Në nivel kombëtar, shkalla zyrtare e papunësisë u rrit në një nivel gati rekord prej 6.1% vitin e kaluar dhe ndërsa fundi i bllokimit solli pak lehtësim, ai mbetet në 5.2%.

Fenomeni e ka dalë më në pah nga rritja e industrisë së teknologjisë së Kinës dhe e ashtuquajtura kultura 996 (duke punuar nga ora 9 e mëngjesit deri në 9 pasdite, gjashtë ditë në javë).

Është një orar pa kompromis që është edhe më i vështirë për punonjësit familjarë për t'u ndjekur, por është një pritshmëri e zakonshme në sektorin teknologjik shumë konkurrues dhe relativisht të ri të vendit.

A 2021 Xinhua report reasoned that employees who had not been promoted to management levels by age 35 may be perceived as less successful, thus more susceptible to layoffs.