Lajme nga Bota

Who is the conservative Valerie Pecresse, who aims to become the first woman president in France

Who is the conservative Valerie Pecresse, who aims to become the first woman
Presidential elections take place on April 10 in France. One of the candidates expected to pose a serious challenge to incumbent President Emmanuel Macron is conservative Valerie Pecresse, who aims to become the first woman president in France.

Fifteen years ago, Valerie Pecresse ended a student protest for reform at her university using the same policy of combining consensus and reformist courage that she believes will now help secure the French presidency.

Elected to run by members of the conservative Les Republicains party last month, opinion polls suggest Pecresse could defeat President Emmanuel Macron in the April election. If she succeeds, she will become the first woman to head the French state.

At her campaign headquarters in Paris's 17th luxury district, the walls are adorned with movie posters, including one by Yoda, which she calls a charm for good luck.

Pecresse, 54, made a list of the difficulties France faces, which show its social and fiscal conservatism: poor control of national borders, violence in city ghettos and rising debts.

"We need to restore order, both on our roads and in our national accounts," she told Reuters.

A minister of higher education and then budget, during Nicolas Sarkozy's presidency, Pecresse said last week that troubled neighborhoods where the state had lost authority and where lawlessness prevailed would need to be cleared.

Criticizing President Macron for "burning the state coffers" during the pandemic, Pecresse has promised to reform France's generous pension system and cut a bloated public wage bill - both promises she says Macron has failed to deliver. meet.

Precresse describes her style as a combination of Merkel and Thatcher.

“Jam një grua që konsultohet, vendos dhe vepron. Nga Thaçeri kam ngjashmëri në pjesën kur them se nuk jam për kthimin pas", duke iu referuar një fraze në një fjalim të vitit 1980 kur udhëheqësja konservatore britanik refuzoi të tërhiqej nga reformat liberalizuese.

Pecresse vuri në dukje shkurtimin e qindra vendeve të punës në zyrën e saj për t'i hapur rrugën shtimit të personelit në shkollat e mesme dhe uljes së shpenzimeve. Në vitin 2020, ajo fitoi një mandat të dytë për të drejtuar rajonin e madh të Parisit.

Kundërshtarët që i kanë vënë nofkën "bjondja" kanë paguar çmimin, tha ajo.

Partia e saj, e cila e ka origjinën nga politikani Charles de Gaulle, dominoi politikën franceze për pjesën më të madhe të epokës së pasluftës. Por, pasi Macron riformatoi peizazhin politik në vitin 2017, ajo ka luftuar për të bashkuar fraksionet e qendrës së djathtë dhe atyre konservatore.

Sondazhet e opinionit e tregojnë atë në një garë të ngushtë me Marine Le Pen, udhëheqëse e ekstremit të djathtë tradicional. Sondazhet sugjerojnë se ajo do të ishte kundërshtarja më e rrezikshme për Macronin.

Lindur në një lagje të pasur të Parisit dhe shkolluar në universitetin elitare të Francës ENA për politikanë dhe nëpunës civilë, Pecresse është e moderuar në një parti konservatore.

Pecresse has sharpened her language on immigration and identity, seeking to neutralize the threat from Le Pen, whose promise to "save France" from Islam has polarized France.

She says she will end the automatic right of French citizenship for French-born foreigners and toughen court sentences in countries where police have lost control.

* Article originally published by VOA