Lajme nga Bota

The Chinese energy crisis threatens the global economic recovery

The Chinese energy crisis threatens the global economic recovery

High prices for natural gas and electricity in Europe have attracted international media attention in recent weeks, but a pandemic-related energy crisis is also hitting China, where coal reserves are at very low levels.

The energy problem in China will have greater consequences for the global economy than energy shortages in Europe, they warn.

Several Chinese regions are rationing energy for factories, and two-thirds of the country experienced outages last week as China faces the worst energy shortages in a decade.

Government media have maintained an optimistic tone, but even the Global Times, the English-language newspaper of the Communist Party of China, recently acknowledged that, “there were some gaps that may have caused the (northeastern) grid collapse increased regional energy shortages ”.

As in Europe and the US, the resurgence of energy demand has strained China's power generation capacity, and due to weather conditions, renewables have produced less energy than expected, energy industry analysts say.

They say the problem is complicated by the introduction of punitive measures by the Chinese communist government in its attempt to meet the Beijing-set fossil fuel reduction targets to meet China's commitment to reduce carbon emissions by 65%. before 2030.

In September, Communist Party regional officials were told they would be held accountable for any failure to meet their carbon reduction targets.

According to the National Development and Reform Commission, which has extensive control over China's economy planning, 20 provinces have failed to meet their carbon targets for 2021. Among the provinces are Guangdong and Jiangsu, which account for the most than a third of the country's economic output.

Affected factories

Në Kinë çmimet e energjisë janë dyfishuar këtë vit, mes kërkesës së madhe të energjisë elektrike nga fabrikat dhe prodhimit më të ngadaltë se sa pritej nga minierat e qymyrit në vend.

Njëzet nga 31 provincat e Kinës tani po racionojnë energjinë elektrike, duke ndikuar në prodhimin e aluminit, çelikut, çimentos dhe plehrave për bujqësi.

Kompanitë furnizuese u kanë thënë konsumatorëve të mëdhenj të energjisë që të zvogëlojnë konsumin gjatë ditës dhe fabrikat në qendrat industriale verilindore të Kinës të bëjnë mbyllje alternative disa ditore.

Javën e shkuar, banka japoneze Nomura paralajmëroi mbi mundësinë e "një goditje tjetër të madhe të furnizimit (ekonomik global)", duke thënë se rreziqet "janë nënvlerësuar ose madje nuk janë vënë re."

Bankat Nomura dhe Goldman Sachs, kanë ulur parashikimet e rritjes ekonomike për Kinën dhe tani parashikojnë që ekonomia e atij vendi të tkurret me 0.2% këtë tremujor me rritje të dobët më pas, më të ulët se sa pritej.

Nëse ky skenar bëhet realitet kërcënon të ngadalësojë rimëkëmbjen ekonomike globale pas pandemisë dhe mund të shkaktojë inflacion më të lartë, paralajmërojnë ekonomistët.

Problemi energjetik i Kinës "do të ketë efekt në të gjithë botën" nga Azia në Evropë, sipas Howie Lee, ekonomist në Bankën OCBC të Singaporit.

Shifrat zyrtare qeveritare sugjerojnë se muajin e kaluar aktiviteti i fabrikave kineze u tkurr në nivelin më të ulët që nga shkurti 2020, kur bllokimet nga koronavirusi gjymtuan ekonominë.

Bloomberg-u raportoi javën e kaluar se Zv/Kryeministri Han Zheng, i cili mbikëqyr sektorin e energjisë në Kinë, ka urdhëruar kompanitë shtetërore të energjisë të sigurojnë furnizime me gaz dhe qymyr për centralet elektrike, të cilat sigurojnë më shumë se 50% të prodhimit të energjisë elektrike në vend, për të siguruar prodhimin bazë të energjisë dhe për të mbajtur të qëndrueshme zinxhirët e furnizimit.

Urdhëri erdhi gjatë një takimi urgjent javën e kaluar ndërsa zyrtarët ngritën alarmin për mundësinë e ndërprerjeve të vazhdueshme deri në mars.

Pavarësisht se Kina është prodhuesja më e madhe e qymyrit në botë, të hënën ai vend kishte në gjendje vetëm 14 ditë rezerva qymyri për të furnizuar me elektricitet vendin dhe do të duhet të rrisë importet e qymyrit.

Por gjetja e burimeve të importit të qymyrit do të jetë e vështirë dhe e kushtueshme, pjesërisht për shkak të embargos kineze të vendosur vitin e kaluar ndaj importeve të qymyrit nga Australia, eksportuesi më i madh i qymyrit në botë. Pekini vendosi embargon në shenjë hakmarrjeje pasi Canberra bëri thirrje për një hetim ndërkombëtar mbi origjinën e koronavirusit.

Ndërsa Pekini urdhëroi kompanitë shtetërore të energjisë për të siguruar furnizime, tregjet globale të energjisë ka të ngjarë të kenë një luftë ofertash për furnizime me qymyr dhe gaz natyror, duke shkaktuar rritjen e çmimeve në të gjithë botën.“Capital Economics”, një firmë konsulence për kërkime ekonomike me qendër në Londër, u tha klientëve javën e shkuar se: “Mungesat e energjisë duket se nuk kanë gjasa të lehtësohen për njëfarë kohe”.

"China's energy shortages reflect the global strain on energy markets and will not be resolved overnight," said Julian Evans-Pritchard, senior economist at Capital Economics for China.

"Energy rationing will limit industrial activity until demand falls to the point where it balances the domestic electricity market," he added.

* VOA article, reposted on Tiranapost.al