Lajme nga Bota

Photo / In total darkness: The country that is suffering the consequences of lack of fuel

Photo / In total darkness: The country that is suffering the consequences of

The images come from faraway Lebanon. The place plunged into total darkness after a power outage that is expected to last for several days.

Photo / In total darkness: The country that is suffering the consequences of

The national grid was completely shut down after all major power stations ran out of fuel. Power stations al Zahrani and Deir Ammar stopped working after oil supplies were depleted and power generation fell below 200 megawatts (which is enough to supply approximately 5,000 homes alone).

Photo / In total darkness: The country that is suffering the consequences of

An official from the Lebanese government said the disruption could last for several days, leaving the population of about six million people in complete darkness.

"Rrjeti libanez i energjisë ndaloi plotësisht punën mesditën e sotme dhe nuk ka gjasa që ai të funksionojë ndoshta deri të hënën e ardhshme, ose për disa ditë", tha ai për mediat vendase.

Ndërprerjet e energjisë elektrike kanë qenë një problem në Liban që nga përfundimi i luftës 15-vjeçare civile në vitin 1990, dhe vendi i vogël mbështetet në karburantet e importuara. Shumë qytetarë u detyruan të ndiznin gjeneratorët privatë që punojnë me naftë, por më shumë ishin ata që kursyen për shkak se nuk ka sasi të mjaftueshme nafte për të blerë.

Mungesa e karburantit në muajt e fundit ka detyruar shumë biznese të mbyllen dhe i ka lënë njerëzit të mbështeten në tregun e zi. Në muajin gusht të paktën 20 persona u vranë pasi një tank shpërtheu në një magazinë në Libanin verior, ku karburanti ishte i depozituar ilegalisht.

The shortage has also caused long queues for basic goods whose prices have also risen. Kilometer queues were photographed in recent days by people looking to refuel cars or engines with diesel. The situation also caused moments of violence and chaos.

Photo / In total darkness: The country that is suffering the consequences of

In fact, the UN estimates that 78% of the Lebanese population lives in poverty.

* Metro article, translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al.