Lajme nga Bota

Unusual phenomenon / Astronomers see star 'turn on and off'

Unusual phenomenon / Astronomers see star 'turn on and off'

Scientists have managed to see a "white dwarf" star which turns off and on.

They described it as a sudden finding that did not match the existing meanings of the universe, the researchers were able to look at the star as it became brighter and then darker.

The unusual phenomenon was observed with a NASA telescope commonly used to "hunt" exoplanets, or distant worlds on other planetary systems.

White dwarfs: are the final state of most stars: after burning the hydrogen that "feeds" the star, they turn into dense objects that glow at night.

Ata kanë afërsisht madhësinë e Tokës, por kanë një masë molekulare të krahasueshme me Diellin.

"Xhuxhi i bardhë" i vëzhguar nga studiuesit është parë të humbasë shkëlqimin në 30 minuta, një proces që vetëm më parë është vërejtur të ndodhë gjatë një periudhe prej disa ditësh deri në muaj.

Për shkak se shkëlqimi i një “xhuxhi të bardhë” të grumbulluar ndikohet nga sasia e materialit rrethues me të cilin ushqehet, studiuesit sugjerojnë se diçka po ndërhyn në furnizimin e tij.

Studiuesit e Universitetit Durham shpresojnë se zbulimi do t'i ndihmojë ata të mësojnë më shumë rreth fizikës që qëndron pas këtyre fenomeneve, ku objektet si vrimat e zeza, xhuxhët e bardhë dhe yjet neutron ushqehen me materialin rrethues që e marrin nga yjet fqinjë.

Researchers believe that what they are proving may be the reconfiguration of the white dwarf surface magnetic field.

* The study is published in Nature Astronomy, funded in the UK by Durham University.