Lajme nga Bota

What is Nord Stream 2 and how does it relate to the Russia-Ukraine crisis? 

What is Nord Stream 2 and how does it relate to the Russia-Ukraine crisis?
Amid tensions between Russia and Ukraine, pressure is mounting on Germany to halt the Nord Stream 2 pipeline project.

It is only one of the economic sanctions that can be applied in case Russia invades its neighbor.

In recent days, Berlin has made it clear that in the event of any aggression all options will be discussed, including the pipeline.

And after a long period of restriction, German Chancellor Olaf Scholz has followed this line and escalated his opinion. Like Foreign Minister Annalena Baerbock, he now threatens Russia with "high costs" if it invades Ukraine.

What is Nord Stream 2?

Nord Stream 2 is the project that aims to enable Germany to operate more independently in the energy market in Europe.

Although the natural gas pipeline between Russia and Germany has been officially completed, it is still not operational.

Nord Stream 2 runs in parallel with the Nord Stream 1 project, which has been in operation since 2011 at the bottom of the Baltic Sea. The pipeline stretches for about 1230 km and connects Ust-Luga in Russia with Greifswald in northeastern Germany.

Construction began in May 2018 and was completed on September 10, 2021, a year and a half behind schedule.

The pipeline is owned by Russian state-owned energy giant Gazprom, which bears half of the € 9.5 billion project cost.

Kostot e mbetura u financuan nga një konsorcium evropian i kompanive duke përfshirë OMV (Austri), Ëintershall Dea (Gjermani), Engie (Francë), Uniper (Gjermani) dhe Shell (MB).

Tubat supozohet të japin 55 miliardë metra kub gaz çdo vit -- por projekti ka ende nevojë për certifikim nga autoritetet gjermane përpara se të fillojë dërgimin e gazit.

Kush e mbështet tubacionin?

Është e qartë se Rusia dhe Gjermania të dyja mbështesin projektin, por në Berlin, veçanërisht në sfondin e qeverisë së sapoformuar të përbërë nga tre parti të ndryshme, ka pasur vazhdimisht pikëpamje të ndryshme nëse dhe kur duhet të nisë Nord Stream 2. Të Gjelbrit, për shembull, e refuzojnë projektin për arsye gjeostrategjike dhe të politikës klimatike. FDP liberale sheh nevojën për veprim.

Në parim, Gjermania mbështetet në gazin rus, që konsiderohet si lëndë djegëse tranzicioni në tranzicionin e gjelbër. Tubacioni do të ishte një mënyrë relativisht e lirë për të marrë lëndën e parë dhe për të mbuluar nevojat e vendit për energji.

Moska do të përfitonte nga kjo, pasi mund të shesë gazin e saj, gjë që do të sillte kthime financiare. Rreth 55 miliardë metra kub gaz do të dërgohen çdo vit nga Rusia në Gjermani përmes Detit Baltik. Sipas kompanisë operuese, kjo mund të furnizojë 26 milionë familje.

Pamje nga Brukseli

Brukseli nuk e mbështet Nord Stream 2. Në një deklaratë të qershorit 2017, thuhet se Nord Stream 2 nuk kontribuon në qëllimet dhe objektivat e Unionit të Energjisë për hapjen e burimeve, rrugëve dhe furnizuesve të rinj të furnizimit.

There are currently well-functioning gas transport infrastructure and energy supply in Europe. However, existing transportation routes - especially through Ukraine - could potentially be jeopardized by the construction of Nord Stream 2.

Geopolitically controversial

The EU is not the only one criticizing the project.

The US also does not want the pipeline to become operational. As part of the sanctions imposed on Russia in 2020, construction was halted for almost a year.

And Washington fears Russia could use gas supplies as a political weapon.

In November 2018, former US Ambassador to the EU Gordon Sondland warned that "dependence on Russian gas for Europe is geopolitically wrong".