Lajme nga Bota

DW: How much will the energy increase?

DW: How much will the energy increase?
Whether for heating, fuel supply, or electricity bill: consumers have to pay more and more money for energy. What are the reasons? Will this trend continue?

With the start of the facility heating season, significantly increased energy prices are weighing on households. Double-digit percentage increases within a year are causing many Germans to lose some of their budgetary freedom. Rising energy prices have a number of causes and effects - and experts assume that consumers will have to adjust to higher costs for petrol, gas or electricity over an even longer period.

How much has the price of energy increased?

Energy prices have boosted the overall inflation rate in Germany in recent months. According to the Federal Bureau of Statistics, costs rose 12.6 percent in August from a year earlier. Fuel increased on average by 57 percent, fuel by 27 percent.

According to the comparison portal Verivox, the average cost of natural gas for a household with an annual consumption of 20,000 kilowatts / hour will be 1402 euros per year in October 2021, about 300 euros higher than a year ago. Consumers will have to pay 9.3 percent more for electricity compared to last year. A family that needs 4000 kilowatt hours per year will now pay 1255 euros, about 100 euros more.

Why are prices currently rising so much?

Experts attribute the rapid rise in prices, especially for gas and crude oil or gasoline, in recent weeks to several factors. In early October, the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) adhered to its plan to increase oil production by 400,000 barrels per day. But this is less than expected in view of the strong growth in demand, following the coronary-related decline last year. Oil remains scarce and thus expensive.


In the European gas market, empty gas storage facilities and infrastructure maintenance work have led to rapid price increases. Liquefied natural gas (LNG) tankers, which come mainly from the US, are heading to Asia, where even higher prices can be achieved, instead of Europe. Experts also consider speculation in the financial market by financial market actors a factor. In recent months, according to experts, procurement prices for natural gas and electricity in the term market have almost tripled.

Will higher energy costs continue?

Sipas ekspertëve, rritjet ekstreme të çmimeve të javës së kaluar janë ndoshta të një natyre të përkohshme. Kur të mbushen objektet e magazinimit të gazit dhe të furnizohet më shumë gaz përmes tubacionit të ri Nord Stream 2, çmimet ka të ngjarë të bien. Rusia ka njoftuar tashmë se do të transportojë më shumë gaz në Evropë. Kompania ruse Gazprom do të bëhet kështu edhe më e rëndësishme si furnizuese për BE. Në plan afatgjatë, megjithatë, konsumatorët ndoshta duhet të mësohen me rritjen e çmimeve të benzinës, gazit ose energjisë elektrike. Taksa më e lartë e CO2 për karburantet fosile është menduar gjithashtu për arsye të politikave klimatike.

Çfarë po bëjnë shtetet dhe BE?

Franca, Italia dhe Spanja kanë njoftuar tashmë se do të kufizojnë rritjen e çmimit të energjisë ose do t'i zbusin ato me rimbursime të taksave. Thirrjet e para për lehtësim për konsumatorët po dëgjohen në të gjithë BE. Në Gjermani, për shembull, Shoqata e Qyteteve dhe Komunave kohët e fundit bëri thirrje për futjen e subvencioneve të kostos së ngrohjes për ata që kanë të ardhura të ulëta dhe familjet në nevojë. Qeveria e re gjermane ndoshta duhet të merret me këtë çështje së shpejti - veçanërisht pasi ka edhe shenja lëvizjeje në nivelin evropian. Krerët e shteteve dhe qeverive të BE planifikojnë të merren me çmimet e larta të gazit në samitin e tyre në fund të tetorit. Qëllimi mund të jetë një blerje e përbashkët e gazit për Evropën. Propozimet për një rezervë strategjike të gazit janë futur gjithashtu në lojë.

Cilat janë pasojat për ekonominë në tërësi?

Rritja e çmimeve të energjisë ka çuar në një rritje të konsiderueshme të inflacionit në Gjermani dhe Evropë. Meqenëse energjia duhet të përdoret në prodhimin e shumë mallrave, shumë produkte ka të ngjarë të bëhen më të shtrenjta. Kjo tashmë është reflektuar në rritjen masive të çmimeve me shumicë, por gjithashtu do të ketë ndikim në sektorin e shitjes me pakicë.

Si mund ta zbusin konsumatorët rritjen e çmimeve?

Konsumatorët kanë shumë mundësi, kur është fjala për kursimin e energjisë në jetën private. Për shembull, konsumi i energjisë elektrike mund të zvogëlohet duke përdorur pajisje elektrike ekonomike ose llamba LED. Ndërrimi i firmave furnizuesve të energjisë elektrike ose gazit tani mund të jetë me interes; portalet krahasuese ofrojnë udhëzime. Ata që duan të mbajnë kosto twqw ulëta të karburantit mund të përdorin aplikacione në telefonat inteligjentë, që u tregojnë drejtuesve të automjeteve kohët më të lira dhe stacionet e benzinës.

A ndihmojnë modifikimet në shtëpi?

In many households, lower heating or electricity costs are also possible through investments, for example with better insulation of buildings or conversion to modern gas heating systems or heat pumps. Many measures are subsidized by state grants or loans. Finally, a solar panel system significantly reduces dependence on the electricity supplier.

* Artikull i Deutsche Welle