Lajme nga Bota

Draghi, Scholz or Macron? Who will be the new leader of Europe after Merkel

Draghi, Scholz or Macron? Who will be the new leader of Europe after Merkel

Draghi, Scholz and Macron are the three contenders to take over the continent as the era of the outgoing German chancellor ends

Angela Merkel dominated Europe, as a de facto leader in a time of crisis. For 16 years, Angela Merkel has used her cautious and calm signature to lead the continent through the rise of the far right.

With the end of the Merkel era, another European leader can step out and take the lead. Here are the top contenders:

Mario Draghi

Draghi, Scholz or Macron? Who will be the new leader of Europe after Merkel

One of the deepest approvals of Mario Draghi's leadership came from Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a visit to Rome in June.

Describing the former European Central Bank chief as a "maestro", Sanchez said: "Every time Draghi speaks at the European Council, we all keep quiet and listen. This is not something that happens often."

Draghi, appointed Italian prime minister in February, has had a similar impact on the group of broken political parties that make up his broad coalition, each of which falls in line on a range of difficult issues, including the introduction of a vaccine passport. Covid-19.

He has also impressed during the electorate, voting as Italy's most respected leader.

Qeveria e Draghi ka ecur para me procesin e vaksinimit, ka ringjallur ekonominë dhe ka miratuar masa të zbatueshme për të kontrolluar Covidin.

Pragmatik, i qetë, vendimtar dhe i respektuar jashtë vendit aq sa është në Itali, Draghi është personi më i zbatueshëm për të zënë vendin e Merkelit si udhëheqësi de facto i Evropës.

"Ne kemi figurën më të spikatur, është Draghi," tha Giancarlo Giorgetti, ministri i zhvillimit ekonomik të Italisë.

Olaf Scholz

Draghi, Scholz or Macron? Who will be the new leader of Europe after Merkel

Politika evropiane nuk luajti pothuajse asnjë rol në fushatën zgjedhore gjermane. E cila ndoshta ka të bëjë shumë me faktin se përkundër dallimeve në politikat midis partive që tani po kërcejnë për një pozicion në qeverinë post-Merkel, në Evropë çdo parti kryesore është pak a shumë në të njëjtën faqe: Gjermania ka nevojë për BE pothuajse më shumë sesa BE -ja ka nevojë për Gjermaninë. Arsyeja është që të sigurohesh që nuk dështon.

Nëse Scholz mbledh me sukses një qeveri koalicioni dhe bëhet kancelar, nuk ka shumë të ngjarë të ndryshojë.

Roli i tij si ministër i financave nën udhëheqjen e Merkel dhe kontributi i tij qendror në krijimin e fondit të BE -së për rimëkëmbjen e shkaktuar nga koronavirusi prej 750 miliardë eurosh (642 miliardë paund), përforcoi angazhimin e tij ndaj bllokut. Ai e quajti fondin "një sinjal të qartë për solidaritetin dhe forcën evropiane", në të njëjtën kohë kur ai dërgoi mesazhin tek auditori vendas se një rimëkëmbje e fuqishme në Evropë ishte një parakusht thelbësor për të siguruar prosperitetin ekonomik të Gjermanisë.

Scholz do të ishte nën presion për të marrë një rol udhëheqës mbi çështje të tilla si krijimi i një politike refugjatësh të bazuar në solidaritet, diçka që Merkel nuk arriti ta arrijë, si dhe sfidën e nxitjes së reformës mjedisore dhe bashkimin e saj me rritjen ekonomike. Ai është një pragmatist më shumë sesa një vizionar. Dhe kjo ka të ngjarë të ngjarë t’I qetësojë sesa t’I shqetësojë homologët e tij të ardhshëm.

Emmanuel Macron

Draghi, Scholz or Macron? Who will be the new leader of Europe after Merkel

Macron ka përshkruar vizionin e tij për Evropën që nga zgjedhja e tij, duke argumentuar në mënyrë të përsëritur që nga fjalimi i tij kryesor në Sorbonne në 2017 se BE -ja duhet të adresojë dështimet e saj.

Sipas tij, unioni është "shumë i dobët, shumë i ngadalshëm, shumë joefikas".

Propozimet e tij janë një mbrojtje e integruar e BE -së, reforma në eurozonë, një politikë e përbashkët e azilit, një taksë dixhitale kanë bërë pak përparim, pasi kanë qënë të penguar pjesërisht nga një koalicion gjerman i paralizuar dhe instinktet e kujdesshme konsensuale të Merkel.

Pak vëzhgues besojnë se largimi i kancelares do t’i hapë rrugën presidentit ambicioz, të paduruar dhe nganjëherë arrogant të Francës që të hyjë zërë vendin e saj.

Pas krizës së këtij muaji me SHBA-në, Australinë dhe Britaninë e Madhe për marrëveshjen e sigurisë Aukus, e cila i kushtoi Francës një kontratë nëndetëseje me vlerë shumë miliardë euro, ai edhe një herë kërkoi një autonomi më të madhe evropiane ndërsa Kina ngrihet dhe SHBA rifokusohet në Azi.

After the chaotic western withdrawal from Afghanistan and the Aukus debacle, more EU leaders may now be willing to agree that the EU should be less dependent on Washington.

How successful Macron will be in advancing his agenda will largely depend on the success of France's six-month EU presidency, which begins in January, and, of course, on securing re-election in the French presidential election in April. next.

He will surely try to take Merkel's cloak. But he will need partners to reach everywhere, along with compromise and consensus.

* The Guardian article, Translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al