Lajme nga Bota

The debate that was heard around the world

The debate that was heard around the world

By Walter Russell Meads/ As Thursday's presidential debate reverberated across American politics, most attention was focused on President Biden's shaky performance.

But this story has another dimension. The debate thrust foreign policy into the center of the presidential race even as it raised the temperature of world politics and increased the chances of more international crises as the US election approaches.

US presidential debates usually revolve around domestic issues like fiscal policy and culture wars, but last week's debate was an exception. Donald Trump has decided that foreign policy is a fundamental weakness of the Biden presidency, and he has repeatedly attacked a theme he believes will work for him.

"All over the world, we are no longer respected as a country. They do not respect our leadership. They no longer respect the United States," Trump said. He returned to this idea repeatedly during the debate. He said that Vladimir Putin would not have invaded Ukraine, "if we had a real president... a president who would be respected by Putin."

For those in the know, this should come as no surprise. Trump has emphasized this idea throughout the campaign. On June 18, he told a rally in Racine, Wisconsin that “Joe Biden is humiliating our country on the world stage. . . I will prevent a thing called World War III.” The crowd started cheering and he continued: “We're closer than you think. Biden's weakness has put us in great danger."

Trump rallies have long served as focus groups. The former president throws ideas and concepts; when his audience responds enthusiastically, he says it more forcefully. The idea that World War III is looming and only new leadership can prevent it resonates with his supporters. At a June 22 rally in Philadelphia, he said that with Biden as president, “the world is on fire. Our border has been breached. . . . Europe is in chaos. The Middle East is exploding. Iran has gained wings. China is marching. And this horrible president is dragging us toward World War III.”

Performanca e Biden-it në debat tronditi gjithashtu sistemin ndërkombëtar. Politico citoi tekstin e një diplomati evropian: “Ndërkombëtarisht kjo nuk është një pamje e mrekullueshme për Amerikën”. Për liderët evropianë, të cilët pothuajse të gjithë preferojnë Biden-in në vend të sfidantit të tij, shfaqja e Biden-it konfirmoi frikën ekzistuese. Bazuar në performancën e presidentit të SHBA në takimet me liderët evropianë dhe botërorë, dyshimet rreth aftësisë së tij për të fituar rizgjedhjen ose për të kryer detyrat ishin tashmë të përhapura. Në këtë pikë, pothuajse i gjithë kontinenti është duke u përgatitur për atë që liderët evropianë besojnë se është një kthim pothuajse i pashmangshëm i Trump-it në Shtëpinë e Bardhë.

Dobësia politike dhe personale e presidentit Biden vjen në mes të një krize lidershipi në Evropë. Presidenti francez Emmanuel Macron është duke lëpirë plagët, pas një disfate therëse në raundin e parë të zgjedhjeve parlamentare. Kancelari gjerman Olaf Scholz kryeson një koalicion të dobët, të ndarë dhe jopopullor. Hungaria e Viktor Orbanit, simpatizante e Putinit sapo ka marrë presidencën gjashtëmujore të Bashkimit Evropian. Konservatorët e Rishi Sunakut duken në prag të një disfate dërrmuese në zgjedhjet e së enjtes.

Kontrasti me një Rusi të ringjallur, ku Vladimir Putin duket se ka stabilizuar pozicionin e tij të brendshëm politik, ndërsa forcon marrëdhëniet me mbështetësit si Irani, Kina dhe Koreja e Veriut, është shqetësues.

Ndërkohë që aleatët politikë dhe ndihmësit e presidentit luftuan jo pak për të shuar stuhinë e brendshme të ndezur nga debati, strategët e politikës së jashtme të ekipit Biden përballen me një detyrë edhe më komplekse. Shfaqja e dobët në debat minon besimin si në qëndrueshmërinë e administratës Biden ashtu edhe në kompetencën e udhëheqjes së saj. A mund t’i besojnë Izraeli ose Hamasi angazhimet e marra nga kjo administratë, kur duket se Donald Trump do të kthehet në pushtet janarin e ardhshëm? A do të shohë Kina mundësi ndërsa një administratë e dobësuar amerikane, nën një udhëheqës të moshuar lufton për jetën e vet politike?

Në skenarin më të keq, perceptimi i dobësisë presidenciale do t’i shtynte liderët e huaj të sfidonin fuqinë e SHBA-së, në një kohë të dobësisë së dukshme amerikane. Putini zgjodhi të sulmonte Gjeorgjinë në vitin 2008, ndërkohë që një administratë jopopullore e Bushit po merrej me krizën financiare. Në vitin 2024, Putin, Xi Jinping, Kim Jong Un ose Ayatollah Ali Khamenei mund të zgjedhin këtë moment të rrëmujës politike amerikane për të bërë një lëvizje dramatike. Dy ose më shumë prej tyre mund të koordinojnë veprimet, duke e ballafaquar një administratë të shpërqendruar dhe të dobësuar të Biden-it, me sfidën më të rrezikshme dhe komplekse ndërkombëtare që nga vitet 1940.

As Biden's team works to keep the world calm, it can be sure of one thing. Any foreign policy failure between now and November will become the focus of Trump's non-stop attacks on President Biden's suitability for the job. / The Wall Street Journal

*This article was published by Bota.al and reposted by Tiranapost.al