Lajme nga Bota

COP26 / How can decisions at the climate summit change our lives?

COP26 / How can decisions at the climate summit change our lives?

An agreement has been agreed and signed at the Glasgow climate summit, you can think and ask what this means for you, if there is anything that might make a difference.

Here are some ways in which decisions made at the COP26 Summit can change our lives:

A change in the way we move

Switching to an electric car is among a series of lifestyle changes that are likely to occur.

Experts predict that new electric vehicles could cost just as much as new petrol or diesel cars within the next five years. It is also possible to rent an electric vehicle, and there is a growing second-hand market where these vehicles are cheaper.

Dozens of countries, regions and car companies have agreed to increase the use of electric vehicles and bring in new zero-emission buses and trucks.

Meanwhile, others argue that we need fewer cars on the road - more walking and cycling may also be among the changes we will make.

A transition to greener energy

More than 40 countries have signed up for the phasing out of coal. A similar number are committed to ensuring that clean energy is the most reliable and affordable alternative to powering our homes and businesses.

For countries like the UK, this would mean continuing to move towards renewable sources, such as wind and solar energy - and possibly more reliance on nuclear energy.

COP26 lacked a progressive announcement committing the world's largest coal users like China and India to end its use.

However, it is hoped that the announcements made in Glasgow will send a signal to the market that it is worth investing in renewable energy.

Our homes are getting greener

Panelet diellore dhe pompat e nxehtësisë mund të bëhen standarde në shtëpitë tona. Ne do të ndërtojmë shtëpi të reja duke përdorur alternativa me karbon të ulët ndaj çimentos dhe betonit - dhe do të përpiqemi të rindërtojmë të vjetrat.

Ekziston gjithashtu një fokus për tu siguruar që ndërtesat, infrastruktura dhe komunitetet tona janë në gjendje të përballojnë ndikimin aktual dhe të ardhshëm të ndryshimeve klimatike.

Eva Hinkers, Drejtoresha e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Arup thotë: "Ne gjithashtu duhet të sigurohemi që ndërtesat të jenë të përshtatshme për skenarë më ekstremë."

Kjo mund të përfshijë përmirësimin e hapësirës së gjelbër brenda dhe rreth shtëpive tona për të thithur reshjet ekstreme, instalimin e "çative të ftohta" që reflektojnë rrezet e diellit dhe parandalojnë mbinxehjen, ose futjen e grilave në mënyrë që shtëpitë t'i rezistojnë erërave të stuhisë.

Mund të fillojmë të paguajmë më shumë për karbonin

Mënyrat tona të jetesës kontribuojnë në emetimet e karbonit, pavarësisht nëse jemi duke blerë ushqime të importuara ose duke fluturuar larg për pushime të huaja.

Në të ardhmen, ne mund të shohim koston e emetimeve të karbonit të një produkti që i shtohet çmimit që paguajmë - pavarësisht nëse është prodhuar në Mbretërinë e Bashkuar apo jo.

Pra, nëse një biznes nuk përpiqet të reduktojë emetimet e mallrave që shet, çmimet e tij mund të duhet të rriten. Shpresohet se kjo do t'i bëjë konsumatorët dhe bizneset të mendojnë përsëri se si i konsumojmë dhe ku i vendosim paratë tona.

Në përgjigje të kësaj, disa emra të mëdhenj si Amazon, Unilever dhe Ikea tani kanë thënë se po kërkojnë të sigurojnë që anijet e ngarkesave që përdorin për të ofruar mallra do të funksionojnë me karburante më të pastra.

Më shumë hapësirë ??për natyrën

Roli i natyrës në luftimin e ndryshimeve klimatike dhe nevoja për të rivendosur botën natyrore - nga pyjet në tokat torfe - ishte në rendin e ditës së parë në Glasgow, dhe ne mund të shohim përfitimet në hapësirat më të gjelbra përreth qyteteve dhe qyteteve tona.

"Natyra mund të na ndihmojë këtu, nëse do të përpiqemi ta trajtojmë atë me respektin që meriton", thotë Dr Emily Shukburgh nga Universiteti i Kembrixhit.

Argumentet për të krijuar hapësirë ????për natyrën tani janë më të qarta dhe më të zhurmshme se kurrë, ?thotë Craig Bennett, shefi ekzekutiv i The Wildlife Trusts. "Tani ka një vrull të rinovuar në lidhje me nevojën për të... mbrojtur pyjet dhe habitatet e tjera të çmuara dhe për të rimëkëmbur natyrën", shprehet ai.

Ushqimi më i shtrenjtë?

Thyerja e lidhjes midis prerjes së pyjeve në jugun global dhe produkteve të konsumuara në veriun global, si soja, viçi dhe vaji i palmës, mund t'i japë fund epokës së ushqimit të lirë.

Më shumë se 100 vende kanë nënshkruar Deklaratën e Udhëheqësve të Glasgow mbi Pyjet, e cila synon të ndalojë shpyllëzimin.

Ekspertët thonë se mund të vihemi përballë një zgjedhjeje të vështirë - shpyllëzimi nuk do të ndalet kurrë nëse shqetësimet e qëndrueshmërisë janë gjithmonë jashtë konkurrencës për nga çmimi:

"Konsumatorët në mënyrë të pashmangshme do të duhet të thithin disa nga këto kosto nëse duam të përmbushim deklaratën COP 26 - duke paguar më shumë dhe duke konsumuar më pak," thotë Toby Gardner i Institutit të Mjedisit të Stokholmit.

Pensioni dhe investimet tuaja mund të lëvizin

Më shumë se 400 institucione financiare - që kontrollojnë rreth 130 trilion dollar në financa private - ranë dakord në COP26 për të ofruar më shumë para për teknologjinë e gjelbër.

Kjo do të thotë që shumë ofrues të mëdhenj pensionesh do të shikojnë investimin e parave tuaja në sektorë më miqësorë me mjedisin.

Kjo mund të përfshijë "të ndihmojmë klientët tanë të identifikojnë mënyra për të përmirësuar efikasitetin energjetik të shtëpive të tyre… investimin në kompani që zhvillojnë mënyra të reja, të qëndrueshme të jetesës dhe punës", thotë Janet Pope e Lloyds Banking Group.

Një ndryshim i të menduarit?

Ne gjithashtu mund të vërejmë një ndryshim në mënyrën tonë të të menduarit.

Dr. Stephanie Sodero nga Universiteti i Mançesterit thotë se qëllimi për të qëndruar në 1.5 gradë - mbi të cilin shkencëtarët thonë se ndikimet klimatike do të bëhen më të rrezikshme dhe të paparashikueshme - mund të nxisë veprimin e komunitetit.

"On the ground, in the UK and beyond, led by young activists, I think there will be sustained and intense pressure to review all government decisions - from local transport to national energy - through one lens. climate, ”she says.

Matthew Hannon from the University of Strathclyde says moving towards net zero is likely to bring benefits such as cleaner air, smoother roads and better mental and physical health.

"Offering a fair, zero-net transition should ultimately result in a happier and healthier lifestyle," he says. So the question has to be less than what I will lose below net zero and more than what I can gain?

Article translated by BBC

Tiranapost.al