Lajme nga Bota

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

More than 600 protesters were arrested yesterday in the German capital Berlin after taking part in violent demonstrations against vaccination and anti-COVID measures.

13 demonstrations in different areas of Berlin were organized yesterday and the Police intervened with an iron fist after a Court declared the rallies illegal because they did not respect social distance and other measures to prevent the spread of the coronavirus.

Mbi 20 mijë njerëz kanë marrë pjesë në protestat dhe sipas Policisë ata nuk mbanin maska dhe as ruanin distancat sociale dhe në disa raste janë përgjigjur agresivisht kur kanë parë prezencë të forcave të rendit.

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Fillimisht janë bërë thirrje për shpërndarjen e turmave dhe pasi protestuesit nuk u bindën, Policia ka hedhur mbi ta ujë me presion si dhe ka përdorur ekipet speciale për të çarë mes njerëzve dhe për të arrestuar organizatorët e protestës.

Sipas mediave gjermane, një 49-vjeçar që kishte udhëtuar së bashku me të birin nga rajoni i Rhineland-it për të marrë pjesë në protestë ka vdekur pasi ka rënë në një barrierë përgjatë konfuzionit të krijuar gjatë përplasjeve mes Policisë dhe protestuesve. Një Gjykatës i Berlinit ka urdhëruar hetim të plotë të shkaqeve të vdekjes të protestuesit.

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Protesters called the anti-COVID measures "fascism" and the banner that was most widespread read "Say NO to the Coronavirus Dictatorship". Journalists present to cover the protest reported that many protesters were offended and tried to rape them because of their profession, and a large number of them said that it was the media that spread panic and false news about the coronavirus.

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Jorg Reichel of the German Journalists' Union was taken to hospital after being beaten by protesters yesterday and thrown from the bicycle he was riding. According to Reichel, his photo was previously shared on protestant social media groups, where he was described as a "fear trader".

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Reacting to the protest, Wolfgang Shauble, the speaker of the German parliament, said: "If all the experts in the world say that the coronavirus is dangerous and vaccines help, who has the right to say 'I know better than them?' To me the protests are an arrogance of an unbearable level. See scientific data. "We can not go the wrong way because of some useless slogans."

Berlin / Hundreds arrested in protests against vaccines and anti-COVID measures

Tiranapost.al