Lajme nga Bota

The Arctic will be sea ice free by 2030

The Arctic will be sea ice free by 2030

The Arctic could be sea nearly a decade earlier than predicted, scientists warn. Another clear sign that the climate crisis is happening faster than expected.

A new study published Tuesday in the journal Nature Communications found that Arctic sea ice could completely disappear during September as early as the 2030s. Even if the world makes significant efforts to combat global warming pollution today, the Arctic could may still see sea ice-free summers until the 2050s, scientists reported.

Studiuesit analizuan ndryshimet nga viti 1979 në 2019, duke krahasuar të dhëna të ndryshme satelitore dhe modele klimatike për të vlerësuar se si po ndryshonte akulli i detit Arktik.

Studiuesit zbuluan se rënia e akullit të detit ishte kryesisht rezultat i ndotjes së shkaktuar nga njeriu dhe ngrohjes së planetit dhe modelet e mëparshme kishin nënvlerësuar tendencat e shkrirjes së akullit të detit Arktik.

"Ne u befasuam kur zbuluam se një Arktik pa akull do të kemi në verë, pavarësisht nga përpjekjet tona për të reduktuar emetimet, gjë që nuk pritej," Seung-Ki Min, autori kryesor i studimit dhe profesor në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Pohang, në Korenë e Jugut, tha për CNN.

Arctic ice accumulates during the winter and then melts in the summer, typically reaching its lowest levels in September, before the cycle begins again.