Lajme nga Bota

Analysis / Situation of the crisis in the Middle East and what is expected to happen

Analysis / Situation of the crisis in the Middle East and what is expected to

How did we get here?

The current crisis between the Israeli and Palestinian populations began with the founding of the Jewish state in 1948 and intensified in 1967 after a six-day war between an alliance of Arab states and Israel that ended in the triumph of the Jews who recaptured Jerusalem and its territories. sacred.

Çështja kryesore që nxit konfliktin ka qenë përhapja e popullsisë izraelite në lindje të Jerusalemit duke marrë kështu territor ntë banuar nga arabët. Ambicja e Palestinës është që të themelojë kryeqytetin e vet në Jerusalemin lindor dhe fakti që popullsia arabe sa vjen dhe zvogëlohet në këtë zonë e bën këtë ambicje gjithnjë dhe më pak të realizueshme.

Përse filloi hedhja e raketave nga militantët e Hamas?

Ajo që provokoi Hamas ka qenë ndërhyrja e forcave hebreje të rendit në xhanimë Al-Aqsa që shkaktoi konflikte dhe përplasje. Hamas paralajmëroi se do të reagonte në rast se Izraeli vazhdonte të kryente kontrolle në xhamitë, një “ultimatum” që nuk u mor parasysh nga autoritetet për shkak se gjatë muajit të Ramazanit shtohet radikalizimi dhe risku që të ketë akte terroriste ndaj kontrolli në vendet e kultit islamik është esencial për të garantuar sigurinë në Jerusalem.

Gjithashtu, fakti që SHBA (veçanërisht gjatë presidencës Trump) mbështet dhe mbron Izraelin frustron dhe më shumë militantët që mbështeten nga Turqia dhe herë pas here nga Rusia për të qenë agresivë dhe për të kërcënuar Izraelin.

Cili është qëllimi i këtyre akteve?

Over the years, Hamas and Israel have proven that they can hardly find common ground on a consensual solution, so political goals are radical. The Arabs demand the non-existence of the state of Israel, while the Israelis over time shrink and further Palestinian territory leaving essentially not even 1/7 of what it was in 1948.

Although the Israeli pressure has not stopped at any point, Hamas' political strategy is short-sighted, as funds going to the region from the international community are converted into weapons and the Hamas government does not work to improve the infrastructure and quality of life of the Gaza Strip. .

Are we heading towards a civil war?

Extremely disturbing throughout this conflict has been the fact that violence between armies has escalated into a civil conflict where Arab and Jewish populations have clashed on city streets. Yesterday, it was reported that Israeli civilian gangs had blocked crossroads and pelted Arab cars with stones, while Molotov cocktails were hurled in Arab-majority neighborhoods and Jewish businesses were destroyed.

Rarely in the past have clashes between Hamas and the Israeli Army affected the psychology and actions of civilians so much, which is considered by Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to be even more dangerous than rockets.

What is the solution?

To resolve the situation it seems that the US and Egypt take on the role of mediator to reduce bloodshed and steer states towards normalization. The Trump administration managed to maintain peace by openly showing that any Israeli attack would have colossal and catastrophic consequences for the Arabs, as Biden's more moderate policies seem to have created more room for conflict. Whatever stance Washington holds at the moment, Cairo support is essential to dialogue with the Palestinian side.

There can be no solution beyond the intervention of the international community, given that both Netanyahu and Hamas leaders have vowed to fight to the complete destruction of the adversary.

Adapted in Albanian by "The Guardian" / tiranapost.al