Lajme nga Bota

3 factors that helped Merkel stay in power for 16 years

Përveç aftësisë së saj brilante për të bërë kompromise dhe për të ruajtur koalicione fituese, tre faktorë ishin deçizivë në triumfin elektoral të Merkel për gati dy dekada: Së pari dhe faktori më i rëndësishëm ishte bashkimi monetar europian që solli euron në të gjithë kontinentin në vitin 2002; Së dyti, reformat e Schoder për demokracinë sociale krijuan kushtet e një klase punëtore më të sigurt ekonomikisht, një platformë mbi të cilin u ndërtua një pjesë e madhe e suksesit financiar të Merkel dhe së treti mbështetja gati e pakushtëzuar e SDP që i mundësoi shumë herë formimin e qeverisë.

3 factors that helped Merkel stay in power for 16 years

Now that the Merkel administration in Berlin is coming to an end after 16 years, it is worth studying in retrospect how a leader in a Western state can stay in power for so long. During her time as chancellor, she nearly transformed a parliamentary democracy into a presidential system and transformed herself "de facto" into an unofficial president of the European Union.

Angela Merkel grew up in the communist east of Germany divided in two after World War II. The Berlin Wall fell when she was 35 years old and as a political character she is a product of the politics of 1989-1990 when the Soviet Union disintegrated and major global economies like the US under George W. Bush were opening their economies towards globalization and free international market.

At that time the well-known book by Francis Fukuyama was written about the end of history, where it seemed that the model of liberal democracy would rule the world unchallenged. In 2002, when she was the leader of the opposition, Merkel was one of the few political figures on the continent who pushed for the unification of Germany in the campaign for the invasion of Iraq that had begun a year earlier by US President George W. Bush. If there is a constant in her political career, it can be said that it is Merkel's passion for the US role in the world and its geopolitical potential, and in recent years we have witnessed how she wanted to transform the EU into a global factor. , especially with the withdrawal of Washington under Donald Trump.

In addition to her brilliant ability to compromise and maintain winning coalitions, three factors were decisive in Merkel's electoral triumph for almost two decades: First and foremost was the European monetary union that brought the euro across the continent in 2002; Second, Schoder's reforms to social democracy created the conditions for an economically more secure working class, a platform on which much of Merkel's financial success was built, and third, the SDP's almost unconditional support that enabled it many times over. formation of the government although election after election the percentage of CDU became lower (with the exception of the 2013 elections when there was a significant increase after the “boom” that followed the financial crisis of 2008).

Të shumtë kanë qenë ata në partinë e Merkel që e kanë sfiduar për kompromiset e shumta me social-demokratët të cilët ndonëse shkuan nga 45% në afron 20% të votës kombëtare shpërbleheshin me poste të rëndësishme në dikastere si financat, politikat e jashtme etj. Megjithatë, karriera e Merkel tregoi se për të qenë i suksesshëm nuk duhet të jesh i ngurrtë ideologjikisht.

Kursi i favorshëm i këmbimit të Euros me markën gjermane si dhe kontrolli disproporcional që Gjermania ka në Bankën Qendrore Europiane, bënë që kushtet e rimëkëmbjes pas krizës së vitit 2008 të diktoheshin nga Merkel dhe për pasojë, i vetmi shtet që rriti eksportet, mbajti në kontroll fuqinë blerëse dhe nuk pësoi ngritje të frikshme të papunësisë në perëndim ishte Gjermania. Për krahasim, Franca, Italia dhe Irlanda kaluan në buxhete negative dhe borxhi kombëtar po shkonte afro 100% të PBB.

Megjithatë, përfundimisht ajo që solli dhe largimin eventual të Merkel është fleksibiliteti i saj ideologjik. CDU nuk mund të pranonte një lidere që legalizoi martesën e homoseksualëve, i la social-demokratëve Ministrinë e Financave dhe pranoi më shumë se 1 milion refugjatë të marrin lejë qëndrimi. Ajo shpalli se nuk do të rikandidonte kur sondazhet e opinionit publik, por dhe rezultatet zgjedhore dëshmonin se konservatorët po humbisnin dhjetëra mijëra vota tek e djathta ekstreme dhe se vetë përfaqësuesit lokalë të CDU shkruanin artikuj apo votonin kundër iniciativave Merkel. Formula që solli partneritet dhe bashkim kombëtar, solli përçarje dhe përplasje mes të djathtës, çka në fund të ditës i solli dhe largimin nga Kancelaria. Megjithatë, nuk do të ishte e papritur që Merkel ta shohim sërish në një rol drejtues, me gjasë Presidente të Komisionit Europian, një post që padyshim ajo do kërkonte t’i shtonte kompetencat.

Adapted from "Spiked" / Tiranapost.al