Lajme nga Bota

10 richest people in Switzerland!

10 richest people in Switzerland!

21 821.8 billion

That Switzerland is a rich country, this is not an unknown truth. But this year, despite the pandemic, wealth growth figures are astronomical, as evidenced by the ranking of BILANZ magazine.

? The 300 richest people in Switzerland have 821.8 billion francs. This is the highest level of growth since 1989 when the listing of the rich began.

. This year the wealth of the rich has increased by 115 billion francs. This is the highest increase ever recorded.

Pasur The fortune of the businessman Klaus-Michael Kühne, owner of the logistics firm Kühne & Nagel (17 billion francs) has increased the most. According to BILANZ, his fortune this year has increased by 2 million francs per hour.

Who are the 10 richest people in Switzerland?

E The first place with 55 to 56 billion francs is occupied by the Kamprad brothers, who from their father Ingvar inherited the Ikea furniture empire. Brothers Jonas (55), Peter (57) and Mathias (52) live in the canton of Waadt in Switzerland.

Off The second place with 34 to 35 billion francs is held by the Hoffmann, Oeri and Duschmalé families, owners of pharmaceutical firms. The value of the Roche firm on the stock exchange alone is 300 billion francs.

E Klaus-Michael Kühne is in third place with 29 to 30 billion francs.

? Në vendin e katërt me 29 deri 30 miliardë franga gjenden vëllezërit Gérard dhe Alain Ëertheimer, pronarë të firmës së modës Chanel.

? Në vendin e pestë (22-23 miliardë franga) ndodhet familja Safra. Kjo familje bankierësh me prejardhje siriane drejton bankën braziliane Safra. Jacob Safra, njëri nga pronarët, jeton në Zvicër.

? Në vendin e gjashtë është emri i oligarkut rus Genadi Timshenko, i cili jeton afër Gjenevës. Pasuria e tij vlerësohet mes 20 deri 21 miliardë franga.

? Në vendin e shtatë gjendet familja Blocher (19 deri 20 miliardë franga). Christoph Blocher është industrialist dhe politikan zviceran nga partia populliste SVP.

? Në vendin e tetë gjendet Jorge Lemann, zvicerano-brazilian, pronar i birrarisë më të madhe në botë. Pasuria e tij: 17 deri 18 miliardë franga.

E Ninth place is held by the Schindler, Bonnard families (16-17 billion euros). Schindler manufactures elevators.

? In tenth place is the Bertarelli family (15 to 16 billion francs). This family is active in the pharmaceutical, biotechnology and real estate industries.

Tiranapost.al