Kosova

Vuçi i nervous with EU over Kosovo license plates: Where did we attack them? That you tell us to reduce tensions both sides

Vuçi i nervous with EU over Kosovo license plates: Where did we attack

Serbian President Aleksandar Vucic calls on the EU to say whether the Brussels Agreement on the normalization of relations between Belgrade and Pristina still stands. He said that Kosovo's decision on the license plates of Serbs entering the territory and the detentions by the police were executed in violation of the agreement and without any prior agreement with anyone.

Vuçi i nervous with EU over Kosovo license plates: Where did we attack

The tense Serbian president said he would meet with representatives of the Quint group, which includes the US, Britain, Germany, France and Italy, to hear what they are asking of him. He said he would not retaliate with economic measures anyway, as this would be detrimental to the entire Western Balkans region:

"I do not believe that the EU has encouraged the Kosovo authorities that Serbs should replace their license plates with Kosovo when entering Kosovo territory, " he said. From the Security Council meeting, Vuçiç criticized the representatives of the West, who make demands to reduce the newly created tension when, according to him, Serbia has done nothing:

"I have heard more than enough from all those who talk about tensions from both sides. I ask those who speak every day with calls from both sides: What has Serbia done unilaterally to Kosovo, how have we attacked them, how did we threaten them, what is it that we did against them? 'Unless you can tell me that- you do not respect them as a state-, you can not mention a unilateral action by Serbia, " Vucic said. .

Pas vendimit të Kosovës dhe tensionit të krijuar në Kufi me qytetarë serbë duke protestuar, BE i bëri thirrje Prishtinës dhe Beogradit që të përmbahen nga ndërmarrja e veprimeve të njëanshme dhe ta zgjidhin këtë çështje përmes dialogut të ndërmjetësuar nga BE. Edhe Ambasada Amerikane në Prishtinë i bëri thirrje Kosovës dhe Serbisë të qetësojnë situatën tensionuese me masat e ashtuquajtura nga Kosova: Të reciprocitetit me targat.

Misioni i NATO-s vazhdon aktivitetin në përputhje me mandatin e tij dhe situata e sigurisë është e qëndrueshme, deklaroi zëdhënësi i KFOR-it të drejtuar nga NATO, Antonio Minutella.

Ndërkaq, kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha dje se Serbia e kishte detyruar Kosovën që t'i detyrojë automjetet serbe të përdorin targa të përkohshme të makinave të lëshuara nga autoritetet e Kosovës.

Portali kosovo-online.com citoi Kurtin duke thënë se qëllimi i vendimit nuk ishte të ndikonte në lëvizjen e qytetarëve serbë në Kosovë, apo destabilizimin e çfarëdo lloji, por se ai reflektonte vetëm një përkushtim ndaj marrëveshjeve të arritura në Bruksel.

Kurti këmbënguli se masat e reja nuk janë të drejtuara kundër komunitetit serb.

“Asgjë e jashtëzakonshme apo diskriminuese nuk po ndodh sot. Ne sapo kemi filluar të zbatojmë një marrëveshje për të cilën Serbia dhe Bashkimi Evropian kanë rënë dakord" iu tha Kurti deputetëve në seancën e parlamentit të së hënës.

"Temporary license plates are not what we want, it is a decision imposed by the other side. Kosovo citizens have paid for such license plates when entering Serbia for ten years in a row," said Kurti, adding that the approved measure on Monday was legal and in full compliance with a deadline for the removal of existing license plates.

* Euractiv article, translated and adapted into Albanian by Tiranapost.al.