Kosova

Tensions escalate after 'Plates', Albanian Foreign Minister calls on Serbia: Remove army and planes from the border

Tensions escalate after 'Plates', Albanian Foreign Minister calls on

The Ministry of Europe and Foreign Affairs of Albania has reacted to the situation created in Kosovo after the issuance of the order for Serbian citizens who must change license plates provisionally when entering the territory of Kosovo, a measure that Kosovo citizens apply when traveling to Serbia for more than 10 years.

Under the wave of tension and protests from the Serbian side, in the North of Kosovo, some individuals set fire to the vehicle registration offices in Zubin Potok and damaged a similar office in Zvecan. The Foreign Ministry calls for an immediate reduction in tensions and calls on Serbia to withdraw its armed forces sent to the border with Kosovo. It is not yet known who influenced the escalation of the situation, despite calls from the EU and NATO for dialogue between the parties.

Tensions escalate after 'Plates', Albanian Foreign Minister calls on

Prime Minister Albin Kurti has indicated that he is ready to lift the measure if the Serbian president decides the same.

Full response:

The Ministry of Europe and Foreign Affairs of the Republic of Albania is very concerned about the escalation of the situation in the north of the Republic of Kosovo and strongly condemns the vandal acts committed today, where some individuals set fire to the vehicle registration offices in Zubin Potok and damaged a similar office in Zvecan. Nothing justifies the use of violence, damage to public property and lack of respect for the law. The Ministry for Europe and Foreign Affairs calls for these vandals to be brought to justice.

Shqipëria është veçanërisht e shqetësuar për dërgimin e forcave të armatosura serbe pranë kufirit me Kosovën dhe mjetet fluturuese ushtarake të cilët fluturojnë afër dhe sipër hapësirës ajrore të Kosovës, të cilat nxisin individët të provokojnë trazira dhe dhunë, si dhe synojnë destabilizimin e Kosovës. Këto akte bien ndesh me marrëveshjet ndëkombëtare, të cilat kanë për synim të sigurojnë rendin dhe stabilitetin në atë pjesë të rajonit.

Ne i bëjmë thirrje Serbisë të tërheqë forcat e armatosura të dërguara pranë kufirit me Kosovën dhe të punojë për ç’tensionim të menjëhershëm të situatës. Ne i nxisim të gjithë aktorët të tregohen të përmbajtur dhe të drejtohen menjëherë drejt dialogut, si e vetmja mënyrë për të ecur përpara dhe për të zgjidhur çështjet e mbetura pezull me frymën e bashkëpunimit, ndaj të cilave Shqipëria është angazhuar në mënyrë të pakthyeshme, në përpjekjet e saj dypalëshe dhe shumëpalëshe.

Si një aleat i NATO-s dhe një anëtar i përgjegjshëm i Kombeve të Bashkuara, Shqipëria do të bëjë gjithçka që është e nevojshme për të mbështetur të gjitha përpjekjet drejt ç’tensionimit të menjëhershëm të situatës dhe kthimit drejt dialogut.

Linku me deklaratën zyrtare këtu.

* Tiranapost.al