Kosova

Unvaccinated in Kosovo from today remain outside the premises

Unvaccinated in Kosovo from today remain outside the premises

New anti-coronavirus measures have entered into force in Kosovo today. As a result of the new decision, indoor premises can not be entered without a vaccination certificate or COVID-19 negative tests. Gastronomy businesses are obliged to appoint one or more responsible persons who will control the possession of any of the documents.

REL brings stories from bar managers and citizens commenting on government decisions:

Lumi Xheravina is the manager of the "Remember Me" restaurant in Prishtina. He says they have welcomed the move and have begun asking clients for proof of vaccination or tests that show they are not infected with the coronavirus.

"It has been almost two weeks since we were obliged to work only outside. Today is the first day we started working inside. We have it with a capacity of 50 percent, as allowed by the Ministry of Health to work inside. Vaccination control is going to the most rigorous way possible, " he says.

Almost all the customers who visited this bar on Monday were vaccinated with both doses.

This evidence also applies to public and private institutions that work in pairs, including employees of grocery stores, banks and hairdressers. Also in shopping malls, customers and staff must be provided with one of the required evidence.

Citizens surveyed by Radio Free Europe welcomed this measure. They had taken the evidence of vaccination with them. Some had the documents on the phone, and some in physical form.

Gazmend Badivuku says this is the best way to increase vaccination and prevent the spread of coronavirus.

"As for the premises, of course I agree to be done, because no one knows who is the carrier or who has the virus. "So for the protection of citizens, public health, I agree to have such measures for human health" , he says.

Ajete Ukshinaj ka marrë dy doza të vaksinës. Dëshminë e vaksinimit e kishte në telefon dhe ajo nuk pati problem që të futej në hapësirat e brendshme të lokaleve.

“E shkëlqyeshme, ky është një veprim i mirë të dëshmojmë (vaksinimin). Njerëzit duhet të gjithë të vaksinohen. Pa vaksinë nuk e shpëtojmë popullin tonë”, shprehet Ukshinaj.

Në terren të hënën janë parë edhe inspektorati i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV). Zëdhënësi i këtij institucioni, Lamir Thaçi i tha Radios Evropa e Lirë se inspektorët janë duke inspektuar në bazë të vendimit të qeverisë.

“Deri më tani nuk kemi të raportuar ndonjë gjobë, por asnjë shkelje e masave nuk do të tolerohet. Jemi të interesuar që masat që vendosen të bëhen të zbatueshme në mënyrë që me këtë hapje të lehtë të mos lejojmë që të rritet numri i rasteve me koronavirus”, tregoi ai.

Sipas ministrit të Shëndetësisë, Arben Vitia masat që kanë hyrë të hënën në fuqi do të vlejnë dy javë, por, nuk përjashtohet mundësia që të merren masa të reja kufizuese apo lehtësuese, varësisht nga situata epidemiologjike.

Kosova së fundmi ka shënuar rënie të numrit të rasteve të reja me koronavirus. Raste aktive me koronavirus janë mbi 3 mijë e 600. Në Kosovë përdoren vaksinat e AstraZenecas dhe Pfizer/BioNTech. Deri më 27 shtator, 28 për qind e qytetarëve në Kosovë janë të vaksinuar me të dy dozat.

* The original article of REL / Tiranapost.al.