Kosova

The escalation of the situation in the north and the 4 steps that brought Kosovo closer to EU requirements

The escalation of the situation in the north and the 4 steps that brought Kosovo

The government of Kosovo declared last night that it will reduce the presence of police forces in the North, as well as support the holding of new elections in the four municipalities with a Serbian majority, as part of actions to reduce tensions.

In a press release, the Kosovo government said that after the meeting in Bratislava between the Deputy Prime Minister of Kosovo, Besnik Bislimi and the European Union's special envoy for Kosovo-Serbia talks, Miroslav Lajçak, four points were agreed upon.

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, in a statement to the media today clarified that the agreement reached in Bratislava for the first steps towards the expansion of the situation in the north of the country will restore equality at the negotiating table with Serbia, which according to him has been violated by the imposition of punitive measures of the European Union against Kosovo.

"For us as the government of Kosovo, it has always been and continues to be important that the citizens of the Republic, wherever they are, without distinction, have local representation that represents them properly. But in order to achieve this, it is necessary to create an environment that enables real campaigning, political pluralism, the participation of local communities and that guarantees the inviolability of the vote. In this context, the importance that our government gives to the rule of law in each part of the country should be interpreted," said Prime Minister Kurti.

But for the Serbian president Aleksandar Vucic, the announcements about the escalation of the situation in the north of Kosovo seem like a game of the West. "Extension is when they withdraw 25 percent of something?! God knows what this means, but they are looking for a sufficient reason to blame Serbia", said Vucic.

Shefi i diplomacisë së BE-së, Josep Borrell përshëndeti sot Kosovën dhe pret hapa të mëtejshëm pozitivë në këtë drejtim.

“E mirëpres përkushtimin e Kosovës ndaj marrëveshjes që arritëm në hapat e parë për deskalim. Presim që Kosova të ndërmarrë hapa të mëtejshëm pozitivë dhe të vazhdojë të përparojë në këtë drejtim. Ne do të vazhdojmë të punojmë në dialogun e lehtësuar nga BE-ja me palët”, shkruan ai.

Javën e ardhshme kryenegociatorёt e Kosovës dhe Serbisë do të takohen në Bruksel për të vazhduar diskutimet mbi zbatimin e marrëveshjes së arritur në Bruksel dhe në Ohër për normalizimin e marrëdhënieve.

Pikat e dakordësuara:

-Qeveria e Kosovёs publikisht e tregon gatishmёrinё e saj pёr tё kontribuar nё deeskalimin e situatёs dhe mosndёrmarrjen e veprimeve qё mund tё eskalojnё situatёn nё veriun e vendit. Kjo pёrfshin njё zvogёlim tё menjёhershёm nё masёn e 25% tё prezencёs policore nё dhe rreth ndёrtesave komunale.

-Policia e Kosovës bashkё me EULEX-in dhe KFOR-in, sipas nevojës do të vlerёsojnё gjendjen e sigurisё, nё veçanti pёr tё shikuar mundёsinё pёr zvogёlim tё mёtejmë tё prezencёs policore nё dhe rreth ndёrtesave komunale.

-Qeveria e Kosovёs pёrmes njё deklarate publike mbёshtet mbajtjen e zgjedhjeve tё parakohshme nё 4 komunat nё veri tё vendit dhe atё pas stinёs sё verёs. Kosova shpreh pёrkushtimin pёr sigurimin e bazёs sё nevojshme ligjore pёr tё mundёsuar organizimin e kёtyre zgjedhjeve.

- The EU will invite the two chief negotiators to Brussels with the aim of finalizing the sequencing plan for the Agreement towards Normalization, after which the implementation of all the articles of the agreement will begin.

The above-mentioned actions will be finalized within a two-week period.