Kosova

Merkel did not ask me to accept Open Balkan and this divides us with Albania. We will have a meeting with the government

Pas takimit me kancelaren Angela Merkel në Tiranë, kryeministri i Kosovës thotë se kancelarja nuk ia ka shtruar si kërkesë që Kosova të bëhet pjesë e Open Balkan. Ai përmend krimet e Serbisë, mosnjohjen e Kosovës si shtet, dhe ndarjen që krijohet sipas tij me Shqipërinë me iniciativën e Open Balkan. Kancelarja deklaroi më herët se Open Balkan nuk e zëvendëson Procesin e Berlinit, ndërsa kryeministri Rama tha se Open Balkan është një mekanizëm për ta përshpejtuar procesin e Berlinit. Do ketë një takim siç tha kryeministri Kurti me qeverinë Rama por shtoi: Ne kemi shumë gjëra që na largojnë dhe afrojnë por kjo gjë, ‘Open Balkan’ na ndan. Për mediat, Albin Kurti tha se kancelarja u interesua për mbarëvajtjen e dialogut që po bëhet mes Kosovë-Serbi në Bruksel.

Merkel did not ask me to accept Open Balkan and this divides us with Albania. We

Albin Kurti:

"We explained our position and she was interested in the progress of the dialogue that is taking place in Brussels. There are deep disagreements in the dialogue. When there are demands of Kosovo Serbs, I am ready to listen, but to Serbia's complaints about the losses it's has suffered as an unjust state during the time it has occupied Kosovo I can do nothing.During the meeting I thanked Merkel for her role and support.Merkel did not ask me to include Kosovo in the Open Balkans.We do not consider it in the interest of Kosovo to For normal relations in the Balkans, Kosovo should not change, but Serbia. Those who build pressure on Kosovo are wrong. The pressure should be on Serbia, which denies crimes. This is the duty of every Albanian.

The Berlin Process is necessary and sufficient for the European journey. The Balkans is not only not 3 states but it is not even 6 states. The day after tomorrow we will have a meeting with the government of Skopje, but such initiatives should not be made without the EU inside. Kosovo is an independent state for which we must commit to seek its recognition and not to express understanding to Serbia. In the meeting I emphasized that any such understanding costs Kosovo. We will also have a meeting with the government of Albania. Once the government is formed we will start the initiative for the meeting. "We have a lot of things that take us away and bring us closer, but that divides us."

* Tiranapost.al.