Kosova

Western European legislators and politicians demand a change in approach to Kosovo and Serbia

Western European legislators and politicians demand a change in approach to

Some legislators and politicians from various Euro-Western countries expressed concern with the current policies of the United States, the European Union and the United Kingdom against Kosovo-Serbia relations.

In a letter signed by ten foreign affairs committee chairmen and 56 MPs sent to the US Secretary of State, Antony Blinken, the head of the European Union's diplomacy, Josep Borrell, and the British Foreign Secretary, James Cleverly, a preventive diplomacy is called for, balanced and not repeating the mistakes of the past.

"The current approach is not working. We ask that the international community learn from our past and make sure that we do not adopt a policy where Belgrade is the center for the Balkans", says the letter, which underlines that Kosovo has faced consequences after the efforts of the mayors to entered their offices in the north of Kosovo.

Tensions increased at the end of May when the Albanian mayors of the northern municipalities of Kosovo took office with the support of the police, after the April local elections which were boycotted by the Serbs, who demand the implementation of an agreement mediated by the European Union to a lot of self-governance.

Western diplomacy has since sought to reduce tensions through the suspension of police operations in the north, the relocation of mayors to alternative offices and the announcement of early elections with the unconditional participation of Kosovo Serbs.

"Kosovo must coordinate with KFOR in the future to prevent escalation. But the lack of pressure on Serbia after the arbitrary detention of three Kosovo policemen and the failure to hold responsibility for the attacks on KFOR highlights the current lack of impartiality in dealing with tensions", says the letter signed by the head of the Commission. for Foreign Affairs of the Parliament of Ukraine Oleksandr Merezhko. Ukraine does not recognize the independence of Kosovo.

Në letër thuhet se përqendrimi i diplomacisë perëndimore duhet të mbetet në normalizimin e marrëdhënieve dhe rrugën e vazhdueshme euro-atlantike si për Serbinë ashtu edhe për Kosovën dhe se trazirat e fundit kërkojnë që të gjitha palët të ripërqendrohen në shtensionim dhe parandalim.

“Zbulimet e fundit të depove të armëve në veri të Kosovës dhe raportet për kontrabandën e vazhdueshme të armëve përtej kufirit Serbi-Kosovë nxjerrin në pah rreziqet e përshkallëzimeve të mëtejshme”, theksohet në letër në të cilën theksohet se Kosova është shtet sovran dhe demokraci funksionale dhe ky fakt duhet të jetë baza e politikës euro-atlantike ndaj krizës aktuale.

“Përpjekjet për të prishur zgjedhjet demokratike në Kosovë nga Serbia duhet të kritikohen publikisht si ndërhyrje e huaj me masa të prekshme për ta mbajtur përgjegjëse nëse vazhdon të dëmtojë zgjedhjet e lira dhe të ndershme. Kjo do të ndihmojë në lehtësimin e zgjedhjeve të ardhshme me pjesëmarrje të plotë nga të gjitha komunitetet e pranishme në komunat veriore”, thuhet në letër.

Janë dy rrugë për të mundësuar shpalljen e zgjedhjeve të reja; përmes dorëheqjeve të kryetarëve aktualë dhe peticionit që sipas autoriteteve në Kosovë do të ishte mënyrë më demokratike dhe do të siguronte pjesëmarrjen e serbëve në zgjedhje.

Qeveria e Kosovës është vënë në përpjekje për të siguruar bazën ligjore për mbajtjen e zgjedhjeve, duke hartuar një dokument që do t’u mundësonte qytetarëve të komunave shkarkimin e kryetarëve të tyre përmes një peticioni.

Policia e Kosovës tashmë ka përgjysmuar forcat në veri pasi qeveria e Kosovës tha më 11 korrik se është pajtuar për një gjë të tillë dhe të mbështesë mbajtjen e zgjedhjeve të reja në katër komunat me shumicë serbe, si pjesë e veprimeve për të ulur tensionet.

Pajtimi u arrit me 10 korrik në Bratislavë në një takim ndërmjet kryenegociatorit të Kosovës, Besnik Bislimi dhe të dërguarit evropian për bisedimet Kosovë – Serbi, Miroslav Lajçak.

Autoritetet në Kosovë i kanë kërkuar faktorit ndërkombëtarë që të parandalojnë ndërhyrjen e Serbisë në zgjedhjet e ardhshme që pritet të mbahen në veri të Kosovës, ndërhyrje këto që sipas tyre, shpeshherë kanë përfunduar me dhunë e frikësim të qyetarëve të asaj pjese.

Western European legislators and politicians say that preventive diplomacy should be exercised, while the dialogue facilitated by the European Union should yield positive results and the implementation of the Ohrid Agreement should be respected.