Kosova

The Assembly of Kosovo does not approve the resolution on the Washington Agreement, as Albin Kurti says

The Assembly of Kosovo does not approve the resolution on the Washington

Deputies of the Assembly of Kosovo have failed to adopt a resolution on the implementation of the Washington Agreement, reached on September 4, 2020 in the White House.

For the resolution proposed by the opposition party, the Democratic League of Kosovo voted 24 deputies, while 57 abstained. It was the deputies of the ruling party, Lëvizja Vetëvendosje who abstained from approving this resolution, while there were 83 deputies in the hall.

The resolution invited the Government of Kosovo to implement this agreement and prepare an action plan to be submitted to the assembly. The debate on this resolution took place on 7 July.

The United States has stated that it expects Kosovo and Serbia to abide by their obligations under the Washington Agreement.

Otherwise, the resolutions adopted by the assembly are not binding, but reflect the political will.

The non-vote on the resolution on the implementation of the Washington Agreement should not be seen as an underestimation of the role of the United States of America, the head of the Parliamentary Group of the Self-Determination Movement, Mimoza Kusari-Lila, told Radio Free Europe.

According to her, Vetëvendosje Movement opposes the 'mini-Schengen' initiative and the sharing of resources with Serbia for Lake Ujman.

"There are two substantive principles. The first is that in no way or in any way the non-support of this resolution today is related to the underestimation of the role of the US, on the contrary. Both the Vetëvendosje Movement Parliamentary Group and the Government of Kosovo remain committed to a strategic partnership, which is unique to Kosovo and its people with the United States of America. We will continue to cooperate in all areas, especially in relation to the dialogue process. The other principle is that Kosovo does not enter the dialogue as a party which should consider that it should continue to make further compromises, but as two countries that will discuss a past, where Serbia was the aggressor and Kosovo the victim " , says Kusari -Lila.

Në marrëveshjen e arritur në Shtëpinë e Bardhë parashihet edhe studimi i fizibilitetit për Liqenin e Ujmanit, që shtrihet në territorin e Kosovës dhe Serbisë. SHBA-ja prezantoi më 23 qershor studimin e fizibilitetit, për menaxhimin e burimeve ujore të këtij liqeni, ku u tha se çështja e Ujmanit të rregullohet sipas traktatit të lumit Kolumbia.

Por, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, gjatë seancës kur u debatua për rezolutën tha se Liqeni i Ujmanit është i Kosovës.

“Liqeni i Ujmanit, liqe artificial nga Kosova, i Kosovës. Ne do t’i përdorim të gjitha argumentet në këtë studim të fizibilitetit të publikuar së fundmi, për ta mbrojtur këtë pasuri të Kosovës nga çfarëdo pretendimi”, deklaroi Kurti.

Ndërkaq, sa sipas Kurtit, efekti i parë i Marrëveshjes së Uashingtonit, ishte në të mirë të presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Efekti i menjëhershëm nuk kishte qenë ajo që ndodhi pas nënshkrimit, ajo që i parapriu nënshkrimit, e kjo është hapja e portës së Shtëpisë së Bardhë për presidentin e Serbisë”, deklaroi Kurti më 7 korrik.

Marrëveshja e Uashingtonit për normalizimin e raporteve ekonomike ndër të tjera, parasheh angazhimin e Kosovës dhe Serbisë në ndërtimin e lidhjeve rrugore dhe hekurudhore, për të lidhur kryeqytetet e tyre në mënyrë që të përmirësojnë lëvizjen e mallrave dhe njerëzve, zhvillime këto që mund të tërheqin investime perëndimore.

Sipas marrëveshjes, Kosova zotohet të bëhet pjesë e nismës së "mini-Shengenit" apo siç njihet tani me termin "Ballkani i Hapur" që parasheh lëvizjen pa pasaporta dhe detyrime tarifore në vendet e Ballkanit. Në këtë nismë bëjnë pjesë Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut.

Këtë inciativë është shprehur kundër kryeministri i Kosovës, Albin Kurti. Qeveria e tij ka thënë se kjo nismë është pa vizion dhe është parë si "ide e rrezikshme", pasi sipas ekzekutivit, krijohet përshtypja se ekziston alternativë për integrimin në BE.

Por, ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Prishtinë, i ka bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që t’i qaset me “mendje të hapur” përpjekjeve për integrim rajonal ekonomik.

“Në fund të fundit, Qeveria e Kosovës duhet të vendosë se në cilat iniciativa do të bashkohet dhe cilat e mbështesin më së miri vizionin e saj ekonomik. Megjithatë, ne inkurajojmë qeverinë që t’i qaset përpjekjeve për integrim rajonal ekonomik me mendje të hapur dhe të përqafojë zgjidhjet që japin rezultate për kosovarët, teksa përmirësojnë raportet me fqinjët e saj”, tha për Radion Evropa e Lirë më 5 gusht një zëdhënës i Ambasadës amerikane.

Në kuadër të Marrëveshjes së Uashingtonit ishte edhe vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Izraelit dhe Kosovës. Më 1 shkurt, përmes një ceremonie virtuale, Kosova dhe Izraeli vendosën marrëdhënie diplomatike. Ndërsa, më 14 mars, Kosova përmbushi obligimin nga Marrëveshja e Uashingtonit, duke hapur ambasadën e saj në Jerusalem.

The Washington agreement was signed by the then Prime Minister of Kosovo, Avdullah Hoti, and the President of Serbia, Aleksandar Vuiqi., In the presence of the then US President, Donald Trump.

REL

* Tiranapost.al.