Kosova

Albin Kurti for blocking Serbian license plates at the border: Not destabilizing. Details from the Brussels agreement since 2011

Albin Kurti for blocking Serbian license plates at the border: Not

As of today, the Kosovo Police started removing the license plates of cars entering from Serbia. This is a measure of reciprocity as the Serbian side has also imposed such a measure, where Kosovo cars passing through Serbia, must remove their license plates: RKS and place temporary license plates.

Albin Kurti for blocking Serbian license plates at the border: Not

After numerous reactions on the network, where some support it and others say that this decision incites conflict between the parties, the Prime Minister of Kosovo Albin Kurti, from the meeting in the Assembly said that this is a movement of reciprocity and not aimed at destabilization. Meanwhile, Serbian citizens took to the streets in protest demanding the repeal of the measure.

Albin Kurti for blocking Serbian license plates at the border: Not

"The actions taken today by the competent bodies for the implementation of this agreement on free movement are not directed against Serbian citizens. They in no way intend to impede the movement of Serb citizens or provoke any destabilization. As yesterday, today, but also tomorrow, Serbian citizens will move freely safe and protected by law. I expect from all citizens that nothing illegal is happening today, but today the implementation of an agreement for which Serbia has agreed with the help of the EU is starting. Freedom of movement is a human and civil right but also a European value. I pray that the Serbian citizens continue the pace without worries and concerns. "Equality for us is a value that we implement in practice", declared the Prime Minister Albin Kurti.

Por nga Bashkimi Europian bëhet thirrje për përmbajtje dhe reduktim të tensioneve. Zëdhënësi i BE-së për Politikë dhe Siguri të Jashtme, Peter Stano tha përmes një deklarate se tensionet duhet t’i ndalin të dyja palët dhe se dialogu duhet shfrytëzuar për të zgjidhur të tilla mosmarrëveshje:

“Jemi duke vëzhguar situatën nga afër dhe dua të theksoj se liria e lëvizjes është një kusht themelor i BE-së dhe këtë e presim edhe nga Kosova dhe Serbia që ta promovojnë atë. Ne u bëjmë thirrje të dyja palëve që të përmbahen dhe të reduktojnë tensionet. Menjëherë dhe pa ndonjë vonesë”, ishte mesazhi i zëdhënësit të BE-së për Politikë dhe Siguri të Jashtme.

Por çfarë është kjo masë reciprociteti për targat e Serbisë dhe a ka ndikim në sektorin tregtar?

Çështja e targave ishte e rregulluar përmes Marrëveshjes në Bruksel për lëvizjen e lirë si pjesë e procesit të Dialogut. Me Marrëveshjen e Brukselit për lëvizjen e lirë, e cila u arrit në korrik të vitin 2011 në dialogun teknik ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, ishte përcaktuar që të gjithë pronarët e makinave që banojnë në Kosovë, duhet të përdorin targat 'KS' (Kosovë) ose 'RKS' (Republika e Kosovës) dhe kështu t’i hiqnin nga përdorimi targat që për serbët e Kosovës i lëshonte Ministria e Punëve të Brendshme e Serbisë.

Sipas REL:

Targat e tilla ishin me akronimet “KM” (Mitrovica e Kosovës), “PR” (Prishtinë), “UR” (Ferizaj), “PZ” (Prizren), “GL” (Gjilan). Por Prishtina zyrtare i konsideronte dhe vazhdon t’i konsiderojë të paligjshme.

Por në komunat e veriut të Kosovës: Leposaviç, Zubin Potok, Mitrovicë e Veriut dhe Zveçan. Qarkulluan makina me akronimet KM. Ai me targa “KM” qarkullonte lirshëm, madje edhe në vendkalimet kufitare me Serbinë.

Ndërsa kur qytetarët e Kosovës, përfshirë edhe ata serbë kanë makina me targa RKS, ata iu nënshtrohen procedurave në vendkalimet kufitare në Serbi, për t’i hequr këto targa dhe për të vendosur targat “Prova” që i lëshojnë autoritetet serbe.

Kur qytetarët e Kosovës përfshirë edhe ata serbë kanë automjete me targa RKS, ata iu nënshtrohen procedurave në vendkalimet kufitare në Serbi, për t’i hequr këto targa dhe për t’i vendosur targat “Prova” që i lëshojnë autoritetet serbe me vlerën 3.5 euro.

Ndërsa në shtator të vitit 2016 u arrit marrëveshja që targat "KS" të hiqeshin fare dhe automjetet e të dyja vendeve të bartnin targat përkatëse gjatë qarkullimit në territorin e njëra-tjetrës. Po ashtu në marrëveshjen e këtij viti, ishte arritur pajtimi që me etiketa apo letra ngjitëse, të mbulohen pjesët relevante të targave, siç janë simbolet dhe akronimet e shteteve përkatëse, gjatë qarkullimit në territorin e njëra-tjetrës.

But Kosovo stopped issuing these license plates last September, because the registration of cars has a term of one year, after September 15 this year, when the agreement expires, such license plates would be illegal. Until now, Kosovo had not even put stickers on the state symbols of Serbia on the license plates of this country, during the circulation in Kosovo as provided by the Brussels Agreement of 2016.

Reaction from Serbia:

- With the entry into force of the reciprocity measure, Serbian President Aleksandar Vucic has convened the Security Council. The situation is expected to have a negative impact mostly on Kosovo itself because most goods in Kosovo arrive through Serbia.

* Tiranapost.al.