Evente

Veliaj: The marathon paves the way for the title 'Tirana, European City of Sport 2023'

Veliaj: The marathon paves the way for the title 'Tirana, European City of

Mayor Erion Veliaj held a meeting with the institutions responsible for organizing the Tirana Marathon "Run for Peace", where he shared the main tasks for the biggest sports event of the year, which is held on Sunday, October 23. He said that, this year, Tirana is prepared to host over a thousand professional runners from 35 different countries of the world.

Veliaj emphasized that the successful organization of the sixth edition of the Tirana Marathon will show the capabilities of the capital for the realization of an activity of such dimensions, which will be an added value for receiving the title "Tirana, City of Sport 2023".

"This year, when Tirana held the title of European Youth Capital, we had about a thousand activities, but no other activity brings an extraordinary participation like the Tirana Marathon, because not only athletes come, but also their families or people enthusiasts who want to spend the whole weekend in the sports atmosphere of Tirana. During the month of October, we will apply for the title "European City of Sports" and one of the evaluations of the jury in Brussels is whether Tirana has systematic management skills for some sports activities. Therefore, I believe that the organization of the Tirana Marathon, or the organization of other sports events such as the U21 Championship of Taekwondo, Judo, Triathlon, etc., are part of our CV to be the European City of Sports 2023". said the head of the Municipality of Tirana.

Veliaj urged that anyone who wants to participate in the race should register on the official website of the marathon. But, on the other hand, he asked for the understanding of citizens to move without cars on October 23. He also mentioned some of the roads that will be blocked that day.

“Rendi i rrugëve që do të bllokohen janë: Bulevardi “Zogu i Parë”, “Bulevardi i Ri, rruga “Dedë Gjon Luli”, rruga e “Durrësit”, rruga e “Kavajës”, “Ibrahim Rugova”, “Myslym Shyri”, “Gjergj Fishta”, “Bajram Curri”, “Lekë Dukagjini”, Sheshi “Nënë Tereza”, rruga “Gjergj Filipi, rruga “Papa Gjon Pali”, rruga “Ismail Qemali” , bulevardi “Dëshmorët e Kombit”, ura te rruga e “Elbasanit, rruga “Xhoxh Bush” dhe rruga “Abdi Toptani”. Këtë itinerary do ta botojmë edhe në mediat sociale. Sigurisht, do të jetë e hapur Unaza e Madhe e Tiranës, për ata që do të bëjnë lëvizjet unazore, për të mos paralizuar totalisht jetën e qytetit. Gjithashtu, kërkoj mirëkuptim dhe të kemi një komunikim shumë të mirë me qytetarët për çështjen e parkimit. E kuptoj se një pjesë kanë parkime me kontratë, por do të duhet të tregojnë mirëkuptim, siç kanë treguar gjithmonë, që ne ta kemi qytetin në një situatë optimale”, sqaroi Veliaj.

Kryebashkiaku tha se gara do të zhvillohet për 4 kategori të ndryshme, Marathon 42 km, Half Marathon 21 km, Tirana 10 km dhe kategoria “Ëe Too”, për të gjithë personat me aftësi ndryshe. Sigurisht, për fituesit e tre vendeve të para, të secilës kategori, do të ketë edhe një çmim në vlerë monetare.

"I expect a maximum dedication and commitment for the immediate cleaning of the city. It is not only part of the postcard, but also has an economic value for the capital. I hope that the cause we have chosen this year, to give a message from Tirana for peace and to cultivate as a city that promotes peace, that promotes coexistence, especially in this time of wars and conflicts, this is one of the most important messages. beautiful that we can give. I thank you with all my heart for a job that awaits us on October 23 and hopefully opens up another big job for us, which is Tirana the European City of Sports for 2023", concluded Veliaj.