Evente

Veliaj gives the "Key to the City" to the incumbent President of Kosovo, Vjosa Osmani

Veliaj: "Joint Commission for Monuments"; Osmani: "The statue of President Rugova soon in Tirana"

Veliaj gives the "Key to the City" to the incumbent President of

The statue of the historic President of Kosovo, Ibrahim Rugova will soon be placed in Tirana, as an appreciation for everything he did in Kosovo and all Albanians. The good news was given by the Mayor of Tirana, Erion Veliaj, who held a meeting today with the incumbent President of Kosovo, Vjosa Osmani, to whom he handed over the "Key of the City".

Veliaj gives the "Key to the City" to the incumbent President of

"I am very happy to visit Tirana. I want to give you the "Key of the City", as a symbol of an open door, as a symbol of a place that should be your home, the home of all Albanians. I look forward to realizing all the initiatives we discussed today, especially those on strengthening the role of women and girls in politics. I am very proud of you, for the work you are doing and for all the positive energy in Kosovo ", said Veliaj.

He stressed that the establishment of a joint commission between Kosovo and Albania on monuments has been proposed. "We have proposed to create a joint commission for monuments, since their placement has been part of the debates several times, both in Albania and in Kosovo. We want them to be artistically achieved, but of course to also carry the symbolism of location and artistic conception ", Veliaj emphasized. Meanwhile, Veliaj and Osmani announced that Tirana will honor the star of Albanian music, Nexhmije Pagarusha, whose name already bears a garden with trees in the Artificial Lake Park.

Veliaj gives the "Key to the City" to the incumbent President of

Presidentja Osmani falenderoi Veliajn për mikpritjen dhe theksoi se mezi pret rritjen e marrëdhënieve mes Tiranës dhe Prishtinës. “Tirana është e të gjithë shqiptarëve, prandaj edhe përgjegjësia juaj është e shumëfishtë në krahasim me çdo kryetar komune kudo në Kosovë, në Shqipëri, apo edhe në vende të tjera ku banojnë dhe jetojnë shqiptarët. Presim që bashkëpunimin ta rrisim jo vetëm ndërmjet Prishtinës dhe Tiranës, por presim që të shërbeni si shembull, edhe për komunat e tjera, për arritjet në çdo fushë”, tha ajo, e cila i dorëzoi kryebashkiakut një kristal prej minierës së Trepçes.

Veliaj dhe Osmani dakordësuan edhe për rritjen e bashkëpunimit dhe mbështetjes së të rinjve, veçanërisht në nxitjen e start-upeve dhe inkurajimit të industrisë së kodimit.

"We have tremendous natural resources, but what we agreed on is that the greatest wealth is the people. The next commitment we got is related to young people who need more opportunities. We have just started an experience with our AADF colleagues, which we can probably follow together - we have created the "Tumo" center, where children learn how to code, etc. We should encourage such initiatives ", concluded Veliaj. The working groups will work to implement the proposals agreed at today's meeting.

* Tiranapost.al.