Evente

One of the 10 best swimmers in the world is Gersi, a special Albanian!

One of the 10 best swimmers in the world is Gersi, a special Albanian!

Gersi Troka, the boy with Down Syndrome represented Albania in the World Swimming Championships for People with Down Syndrome (DSISO) which took place in Albufeira-Portugal. Gersi was ranked among the top 10 swimmers in the world thanks to his hard work.

One of the 10 best swimmers in the world is Gersi, a special Albanian!

The competitions in which Gersi participated were:

200m Freestyle

100m Freestyle

50m Freestyle

50m Dolphin

His participation in the Championship was realized with the support of the National Youth Congress and the Municipality of Tirana in cooperation with Coca-Cola Bottling Albania.

But who is Gersi?

Gersi është pjesë e Special Olympics Albania, e cila është një lëvizje sportive që ka për qëllim të integrojë njerëzit me aftësi të kufizuara intelektuale në botën e sporteve dhe më konkretisht në komunitetin olimpik. Ai ka filluar të ushtrohet në pishinë që në moshën 10-vjeçare, por merr pjesë nëpër kampionate ndërkombëtare dhe kombëtare.

Në vitin 2016, mori pjesë për herë të parë në Firenze ku u zhvilluan lojërat botërore Trisome Games 2016, për Personat me Sindromen Down.

Në vitin 2017, 2021 dhe 2022 ka marrë pjesë në lojrat rinore Evropiane të zhvilluara në Brno të Çekisë për personat me aftësi të kufizuara intelektuale, e cila organizohet çdo vit nga organizata sportive Emil Open. Në vitin 2018 Gersi ka marrë pjesë në kampionatet botërore të notit për personat me sindromën down në Kosovë dhe në Truro, Nuova Skocia- Kanada. Gjithashtu në vitin 2019 ka marrë pjesë në Lojërat Botërore Olimpike Speciale në Abu Dhabi, për personat me aftësi të kufizuara intelektuale.

Përveç kampionateve ndërkombëtare Gersi Troka është aktivizuar nga klubi Shumsportësh Tirana në kampionate kombëtare që nga viti 2015 e deri në 2022 që janë zhvilluar në Parkun Olimpik nga liqeni i Tiranës për fëmijë e të rinj dhe në qytetin e Durrësit për kupën e Teutës.

In all these national and international championships, he was awarded diplomas, certificates and won various medals, where the first, second and third place in Brno-Czech Republic stand out, in Canada the first place, in Abu Dhabi the fourth place and all six and others.